Seful statului considera ca "va castiga" in viitor numai "un stat cu costuri minime, energie ieftina, educatie si sanatate".

"Problema este, dupa parerea mea de viziune. In momentul de fata, uitandu-ne la ce se intampla in lume si in UE constatam cheltuieli foarte mari. Vor castiga in viitor acele tari care isi vor simplifica functionarea statului. Al doilea lucru este o educatie puternica si un sistem de sanatate si energie ieftina", a precizat seful statului.

"Principalul obiectiv al oricarui politician responsabil este sa arate ca nu se poate trece peste un referendum validat. Daca plenul Parlamentului nu aduce proiectul in parametrii referendumului din 2009 sau la CCR nu este intors proiectul pentru a fi corectat, voi declansa referendumul", a mai spus presedintele.

"Eu sunt de acord, un popor poate primi foarte multe intrebari. Problema este daca referendumul se adreseaza cu chestiuni esentiale sau intrebi poporul daca vrei sa se aprinda lumina la 8 si sa se stinga la 9. Niciun parlament nu va accepta sa fie el de 300 si Guvernul de 30 de ministere", este de parere Traian Basescu.

Presedintele a sustinut ca in situatia in care un al doilea referendum pe tema Parlamentului unicameral cu maximum 300 de membri nu va fi validat sau va avea un alt rezultat decat cel din 2009, isi va asuma acest esec.