Basescu a subliniat, in conferinta de presa sustinuta duminica la Cotroceni, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie, ANI, DNA, Parchetului General sunt mentionate in raport cu imbunatatiri ale activitatii, independenta, consistenta, forta si capacitatea de a-si face treaba in orice conditii politice.

"Asta justifica solicitarea noastra de a se mentine pe agenda discutia cu privire la intrarea in spatiul Schengen in luna martie. Si voi sustine fara rezerve acest punct de vedere", a afirmat Basescu, potrivit Mediafax.

De asemenea, el a aratat ca sansele Romaniei de a obtine o decizie favorabila privind aderarea la spatiul Schengen la Consiliul JAI din martie ar creste daca s-ar rezolva problemele mentionate in raportul MCV cu privire la Parlament si ministrii cercetati penal.

Presedintele a aratat ca guvernarea USL ar putea sa faca o scrisoare oficiala adresata conducerilor institutiilor UE si statelor membre in care sa se angajeze la remedierea problemelor politice constatate in raportul MCV.

"As transmite guvernelor statelor membre o scrisoare in care as spune «Asa a fost, dar vom rezolva problema aici, asa a fost, dar pana la data nu stiu care vom face urmatorul lucru», in asa fel incat dezbaterea din Consiliul JAI din martie sa nu se faca fara sa fie aceasta scrisoare. Este o parere a mea", a spus Basescu, aratand ca e mai bine ca aceste lucruri sa fie mentionate in scris pentru ca la nivelul UE "nimeni nu ar gandi ca scrii ceva si apoi nu indeplinesti".

Presedintele a spus si ca ar creste sansele privind aderarea la spatiul Schengen daca statelor membre le-ar fi prezentate unele modificari de pozitii ale Parlamentului si Guvernului referitoare la problemele din raportul MCV sau angajari ale politicienilor de a nu mai ataca magistratii.