Cinci ani, cat sta la Palatul Cotroceni, presedintele incaseaza lunar un salariu net de 6.706 lei pe luna plus diurne de deplasare de cateva mii de euro. Daca ne raportam la tarile vecine, este totusi unul dintre cele mai mici castiguri (Bulgaria 4000 de euro, Slovacia 7.840 de euro).

Dar nu pentru bani este dorita functia de presedinte al Romaniei. Seful statului are influenta, acces la informatii clasificate si nu in ultimul rand imunitate in fata legii.

In plus, cat e in fruntea tarii, este pazit Serviciul de Paza si Protectie, care ii asigura o masina si un aghiotan care il insoteste permanent.

Cat sta in functie, Guvernul impreuna cu RAAPPS trebuie sa-i asigure presedintelui si familiei sale locuinta de serviciu. Toti sefii de stat ai Romaniei au locuit la Vila Lac 3. Imobilul are o suprafata de peste 1000 de metri patrati, teren de tenis, o gradina generoasa si o vedere la lacul Herestrau.

La fel ca si alti demnitari, presedintele are asigurate si concediile. Daca vrea sa se relaxeze, are la dispozitie vile la mare si la munte, palate, un complex in Delta Dunarii si chiar si un elicopter, toate aflate in proprietatea statului. (20 de vile, 3 palate Snagov, Foisor, Olanesti).

De avantaje se bucura sefii de stat si dupa ce isi incheie mandatul. Potrivit legii, Guvernul trebuie sa le rezerve o locuinta si nu una foarte modesta. Resedinta trebuie sa cuprinda un spatiu in care fostul presedinte sa-si poata amenaja cabinetul de lucru, cu secretar si consilier. Este obligatoriu ca locuinta sa aiba paza la poarta, iar presedintele va fi pazit de agenti SPP chiar si dupa ce iese din functie. Nu in ultimul rand, pana la sfarsitul vietii, fostii lideri de stat au o pensie calculata la 75% din valoarea indemnizatiei lor lunare.