Dupa post si vechime, alesii sunt platiti lunar cu aproximativ 5.000 de lei. Pe langa acesti bani, ei incaseaza de la casieria Parlamentului o suma forfetara consistenta, din care platesc chiria pentru birourile parlamentare si salariile consilierilor si secretarelor. Pentru jumatate din cei 8.500 de lei nu trebuie sa aduca facturi. Insa, trebuie sa-i credem pe cuvant ca ii investesc in teritoriu.

Orice parlamentar, care nu are domiciliul in Capitala, primeste lunar 4.000 de lei pentru cazare. In plus, cei din provincie iau bani si pentru a veni la lucrarile comisiilor sau ale plenului. In functie de numarul prezentelor, senatorii si deputatii au alocati 140 de lei zilnic, diurna de participare la sedinta.

Asta in conditiile in care la bufetul Parlamentului poti sa iei un pranz cu cel mult 20 de lei. Bani primesc parlamentarii si pentru a merge sa discute cu cetatenii care i-au ales. Indemnizatia pentru deplasari in teritoriu este tot de 140 de lei pe zi. In mandatul trecut primeau inclusiv alesii care mergeau la ei acasa. In acest mandat, suma le este alocata doar celor al caror colegiu nu coincide cu resedinta.

Nu va imaginati ca din aceasta suma trebuie sa acopere si costurile de deplasare. Cei mai multi dintre parlamentari folosesc masina de serviciu. Daca aduc bonurile, li se deconteaza 7,5 litri de combustibil pentru fiecare 100 de kilometri parcursi. Administratorii Parlamentului le cer alesilor sa-si foloseasca autoturismele personale si nu vor scoate bani din buzunar. Vor primi luna de luna 1.000 de lei, bani pentru combustibil.

Sefii de comisii si cei din conducerea Camerei sunt si mai avantajati. La cat de mult combustibil au la dispozitie, ar putea sa parcurga lunar peste 1.500 de kilometri.

In total, un parlamentar fara prea multe functii ne costa lunar 21.860 de lei, echivalentul a 5.000 de euro. In total, Camera Deputatilor va cheltui aproape 200 de milioane de lei. Senatorii au la dispozitie "doar" 85 de milioane de lei.