"Aşa cum a precizat şi domnul preşedinte, vom primi mâine vizita oficială a cancelarului Republicii Federale Austria în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE. Este o bună ocazie atât de a consolida dialogul politic româno-austriac, dar şi valorificarea întregului potenţial al relaţiilor bilaterale economice şi comerciale. Cu siguranţă, vom avea discuţii despre asigurarea unei coordonări cât mai bune şi cât mai eficiente asupra temelor aflate pe agenda europeană în privinţa transferului cât mai lin, cât mai eficient între cele două Preşedinţii rotative ale Consiliului Uniunii Europene", a declarat Dăncilă, în cadrul şedinţei de Guvern, la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Premierul a precizat că se vor aborda teme aflate pe agenda europeană, un accent deosebit urmând să fie pus pe coeziune. "Coeziunea este şi motto-ul Preşedinţiei Consiliului UE pentru timpul deţinerii acesteia de către România", a spus Dăncilă.

Potrivit acesteia, se va discuta şi despre despre convergenţă, digitalizare, conectivitate, inovare, menţinerea unei Europe sigure.

"Cu siguranţă, vreau să aducem în prim plan şi lucruri legate de o bună cooperare din punct de vedere economic între Guvernul României şi Guvernul Austriei", a completat premierul Dăncilă.

Tot vineri, în ședința de Guvern, Cabinetul Dăncilă ar putea adopta Ordonanța care introduce “taxa pe lăcomie”, care se va aplica băncilor. Printre cele mai mari grupuri bancare care activează pe piața din România se află și Erste Bank (grupul care deține BCR, a doua cea mai mare bancă de pe piața locală) și Raiffeisen Bank. După ce ministrul Finanțelor a anunțat introducerea taxei, acțiunile celor două bănci s-au prăbușit atât pe bursa de la București, cât și pe cea de la Viena.

Şedinţa de Guvern de vineri este programată să înceapă la ora 18.30. Pe ordinea de zi publicată joi seară sunt trecute opt proiecte de hotărâre, nu şi proiectul de OUG privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal - bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.

Preşedintele Iohannis a avertizat că măsurile vor arunca economia în haos şi vor aduce un val de scumpiri.

Iar cele două asociaţii ale băncilor din România au publicat o scrisoare deschisă, în care spun că sectorul financiar nu acceptă să fie tratat drept inamic al statului, şi ca măsurile anunţate de autorităţi vor grăbi instalarea unei recesiuni economice.

În ciuda tututor criticilor, Guvernul este decis să adopte ordonanţa.