Noua regula a fost introdusa de Guvern prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de marti, a anuntat ministrul de Interne, Mircea Dusa, informeaza Mediafax.

El a aratat ca legislatia actuala stabileste ca tentativa, promisiunea si darea de bani si obiecte de folosinta in scopul determinarii alegatorilor de a vota intr-un fel sau altul se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani, fiind insa exceptate "obiectele cu caracter simbolic", care nu erau insa definite.

Prin ordonanta de urgenta aprobata marti, Guvernul a detaliat care sunt obiectele ce pot sau nu pot fi folosite in campania electorala. Astfel, in categoria bunurilor interzise au fost incluse alimentele, bauturile alcoolice sau nealcoolice, produsele din tutun sau marfurile nealimentare, exceptate fiind doar materiale si obiecte de propaganda electorala precum afise, pliante, carti postale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, cani, pungi, tricouri, sepci, esarfe, fulare, veste, fesuri, manusi, pelerine, jachete inscriptionate cu insemnele electorale ale formatiunii politice sau candidatilor.

Sunt exceptate si alte obiecte de propaganda electorala inscriptionate cu insemnele electorale ale formatiunii politice sau candidatilor a caror valoare nu depaseste 10 lei fara TVA pentru fiecare articol, fara insa sa poata face parte din categoria alimentelor, bauturilor alcoolice sau nealcoolice si produselor din tutun.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca limitarea de catre Guvern la 10 lei a valorii obiectelor care pot fi oferite alegatorilor in campanie poate sa impiedice cumpararea voturilor, dar si abuzuri ale organelor de urmarire penala, de tipul celor inregistrate dupa referendumul de demitere a presedintelui.