Viitorii parlamentari alesi in colegiile bogate trebuie sa reprezinte si interesele firmelor care au sediul in zona. 

"Este o miza uriasa sa fii reprezentantul acestor colegii in Parlament si se vede ca partidele si-au pus in aceste colegii oameni grei, sa spunem asa", a declarat redactorul sef ZF, Sorin Pislaru.

Aproape un sfert dintre cele mai mari 100 de companii din Romania isi au sediul in colegiile electorale pentru deputati 1,2 si 3 din Bucuresti. Acestea au avut anul trecut afaceri de 23 de miliarde de euro, adica o cincime din PIB-ul Romaniei.  

Unul dintre cele mai bogate colegii pentru Camera Deputatilor este Colegiul 3 din Capitala. Opt dintre companiile care isi au sediul aici cumuleaza afaceri anuale de 6 miliarde si jumatate de euro. Candidatii sunt pe masura: fostul ministru Ludovic Orban si consultantul de afaceri Gabriel Biris.

Pentru ca sunt mai putini senatori colegiile acestora sunt mai intinse si, evident, mai bogate.  In Colegiul 1 de la Senat isi desfasoara activitatea companii cu nume grele. Cele mai mari dintre ele au avut anul trecut afaceri de aproape 7 miliarde de euro. Este terenul pe care se lupta Titus Corlatean si Vasile Gherasim. 

De departe cel mai bogat colegiu senatorial este Colegiul 2. Aici activeaza 1956 dintre cele mai mari 100 de companii romanesti, care au avut anul trecut afaceri de aproape 18 miliarde de euro. Pentru acest colegiu lupta se duce intre fostul premier Calin Popescu Tariceanu si Augustin-Minel Ofiteru.

Exista insa si politicieni vestiti care au preferat sa isi incerce norocul in zonele mai sarace, unde si competitia este mai putin dura.