Fostul ministru Daniel Chitoiu a declarat marti ca le-a spus deputatilor din Comisia juridica faptul ca este nevinovat, ca nu s-a sustras de la a da declaratii procurorilor DNA si ca nu exista nicio dovada la dosar ca ar fi organizat un grup infractional.

"In primul rand, am spus ca sunt nevinovat. Le-am spus ca niciodata nu m-am sustras de a da declaratii justitiei si in special procurorilor DNA legat de modul cum a fost promovata Ordonanta 94/2013 privind organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara. Le-am explicat si le-am dat toate detaliile privind modul de elaborare si de aprobare in Guvern a acestei ordonante de urgenta. Le-am spus ca n-am nicio legatura si ca nu exista nicio dovada la dosar ca as fi organizat acest grup infractional organizat si am protejat interesele unei societati in domeniul asigurarilor. De asemenea, cum au observat si dansii, de la dosar nu exista nicio dovada impotriva mea", a precizat Daniel Chitoiu, dupa ce a fost audiat de Comisia juridica, transmite Mediafax.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat negativ, marti, cererea ministrului Justitiei privind inceperea urmaririi penale in cazul fostului ministru Daniel Chitoiu. 

In sedinta Comisiei juridice s-au inregistrat cinci voturi in favoarea cererii, 16 voturi au fost "impotriva", patru buletine au fost anulate, iar un vot a fost nul.  Decizia a fost luata dupa audierea lui Daniel Chitoiu. 

Directia Nationala Anticoruptie a cerut procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa solicite Camerei Deputatilor aviz pentru urmarirea penala a lui Daniel Chitoiu, in dosarul "Carpatica", pentru abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care a fost ministru al Finantelor.

Din probele administrate de procurori a rezultat ca, in calitate de ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu a initiat proiectul de ordonanta de urgenta care reducea numarul membrilor consiliului si prevedea noi cerinte legate de calificarile profesionale minime, fiind introdusa conditia experientei profesionale de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor.  In referatul procurorilor se mai arata ca, prin faptele descrise, au fost aduse vatamari atat intereselor Guvernului si ASF, institutii cu rol esential in garantarea respectarii legii si a principiului transparentei institutionale si care ar trebui sa actioneze exclusiv in interesul public, cat si lui Daniel George Tudor, vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor, care a fost nevoit sa demisioneze din functia ocupata.  "In acelasi timp, grupul infractional care viza protejarea intereselor SC Carpatica Asig SA ar fi obtinut un folos nepatrimonial prin adoptarea acestui act normativ, constand in posibilitatea de a influenta deciziile autoritatii de supraveghere si control", potrivit procurorilor.

Basescu: Se confirma ca Guvernul Ponta este un guvern corupt

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca prin votul din Parlament in cazul fostului ministru liberal al Finantelor Daniel Chitoiu se confirma ca Guvernul Ponta este unul corupt, mentionand ca majoritatea a refuzat iar sa lase justitia libera.

El a facut o declaratie despre "noul episod din Parlamentul Romaniei", mentionand ca prin votul in cazul Chitoiu "majoritatea parlamentara a refuzat azi din nou sa lase justitia libera in conditiile in care Parlamentul Romaniei este acuzat in raportul UE care vizeaza actele de coruptie".

"Noul episdod, cel legat de fostul ministru al Finantelor, domnul Chitoiu, este o confirmare ca ceea ce s-a inscris in raportul MCV, dar si in cel cu privire la coruptia din UE este adevarat", a spus seful statului.

Potrivit lui Basescu, se confirma ca Guvernul Ponta este unul corupt. "Facem eforturi uriase sa deschidem portile Schengen, pentru populatie. Parlamentarilor din majoritatea parlamentara nu le pasa", a spus Basescu.