"Chiar si in situatii de criza, reactiile noastre la nivel comunitar raman inca greoaie. Si nu pot sa nu reamintesc aici rolul esential pe care il are cooperarea transfrontaliera, schimbul continuu de date intre autoritatile noastre si faptul ca de mai bine de 5 ani Romaniei ii este negat accesul la Schengen pentru motive politice, care in acest moment mi se par total depasite de realitatile cu care ne confruntam cu totii", a spus Ciolos.

Acesta a precizat ca Romania si Guvernul pe care-l conduce au reflectat serios la toate aceste realitati.

"Fara niciun echivoc, Romania mizeaza pe rezilienta si pe capacitatea de regenerare a proiectului european si e decisa sa-si investeasca resursele diplomatice si politice in acest sens", a afirmat prim-ministrul.

In opinia premierului, diplomatia de criza a acaparat timpul si energia politica in acest ultim an.

"Nu pot sa nu reamintesc si multiplele atacuri teroriste din Europa, la fel cum le am vii in memorie si pe cele din Turcia sau din Orientul Mijlociu. Terorismul a devenit amenintarea asimetrica cea mai serioasa a timpurilor noastre, care, alaturi de migratie, nu poate fi combatuta decat cu idei, solutii si actiuni comune. Ne gasim mult prea des fara informatia si instrumentele de care avem nevoie pentru a avea politici proactive. Ne-a fost necesar mai mult de un an de la primul atac terorist din Paris pentru a adopta o decizie privind Passenger name record la nivel european", a subliniat Ciolos.