Gestul din plen a venit dupa ce cu doua ore inainte Victor Ponta a vorbit chiar despre banii pe care unii politicieni i-ar fi luat de la investitorii canadieni de la Rosia Montana.

Parlamentarii au aprobat marti, in sedinta de plen comun, cu 311 voturi "pentru", 5 "impotriva" si 15 abtineri, infiintarea Comisiei speciale pentru proiectul de lege care reglementeaza inclusiv exploatarea de la Rosia Montana.

Senatorul PSD Darius Valcov va conduce Comisia speciala privind proiectul de la Rosia Montana, acesta beneficiind de sprijinul social-democratilor care au preluat, conform negocierilor parlamentare, sefia acestui nou for, au declarat pentru Mediafax surse din PSD. 

Valcov este presedintele Comisiei de Administratie din Senat, fost primar al Slatinei si sotul Laviniei Sandru.

Initial, social-democratii optasera pentru a-l sustine pe aceasta functie pe deputatul PSD, Iulian Iancu, seful Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor.  Iancu nu a avut sprijinul colegilor deputati din grupul PSD.

Lucrarile incep de miercuri si, potrivit unor surse citate de Mediafax, vor fi inclusiv audieri pe care demnitarii le vor face la Rosia Montana, printre minerii de acolo. Deocamdata insa alesii vor sa afle toate detaliile tehnice ale proiectului Rosia Montana si vor invita la discutii mai multi specialisti in mediu, geologie, minerit sau cultura si economie. La inceputul lunii noiembrie, este asteptat raportul final asupra acestui subiect.

Anterior, Comisia economica din Senat a amanat, marti, pentru o sedinta viitoare adoptarea unui raport la legea care se refera la exploatarea de la Rosi Montana, iar ministrul Dan Sova, prezent la dezbateri, a declarat ca legea nu se refera la interesele unei firme, ci exclusiv la cele ale statului roman.

Precizand ca ar fi asteptat ca seful statului sa fie mai bine "pregatit sau instruit" de catre consilieri, Sova a ctiticat afirmatiile lui Traian Basescu potrivit caruia nu poate fi adoptata o lege care sa aprobe un acord pentru o entitate privata.

Ministrul a subliniat ca in lege toate articolele "sunt numai chestiuni care tin de interesele statului roman".

"Acest acord este facut pentru interesele statului roman, necum pentru interesele vreunui agent privat. Interesele agentului privat au fost rezolvate in 1999, cand prin acea licenta – nu va pot spune oficial ce contine acea licenta, dar pot sa va spun ce nu contine licenta – licenta nu contine nicio obligatie de mediu in conformitate cu legislatia europeana, nu contine nicio obligatie de patrimoniu, nicio obligatie relativa la avantaje economice sau de natura sociala pentru comunitatea de la Rosia Montana, nicio prevedere in legatura cu eventuale metale, altele decat aurul si argintul, care ar putea fi gasite (…)", a spus Sova.

Potrivit acestuia, respectivul document nu contine, de asemenea, nicio prevedere referitoare la beneficiile statului roman si nimic din ceea ce contine proiectul de lege aflat in dezbaterea Parlamentului referitor la interesele statului roman.

Dan Sova a aratat ca licenta de exploatare din 1999, calificata de el ca fiind "beleaua" lasata de Basescu, cand era ministru, a fost data de un guvern din care facea parte acesta din urma, a fost semnata de Radu Berceanu si Decebal Traian Remes.

Ministrul a precizat ca proiectul transmis Parlamentului a fost avizat de catre 20 de ministere si agentii care fac parte din Guvern, toate aceste avize fiind favorabile.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca RMGC ia dat ministrului Dan Sova proiectul de lege aflat acum in Parlament, iar acesta, "profund incompetent", i l-a dat sefului sau, Victor Ponta, iar acesta, bucuros de faptul ca poate scapa de responsabilitate, l-a trimis la Parlament.