Premierul Dacian Ciolos a inaintat, marti, presedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire in functia de ministru al Ministerului Fondurilor Europene a lui Cristian Ghinea, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, informeaza un comunicat al Executivului.

Cristian Ghinea a absolvit Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti si un master in cadrul Universitatii London School of Economics (2007-2008), in cadrul caruia a studiat guvernarea europeana, potrivit site-ului caesarfoundation.org. 

A colaborat cu revista "Dilema veche" (1999-2015), dar si cu alte publicatii, printre care "Romania Libera" si platforma online Contributors.ro.

A fost implicat si intr-o serie de proiecte civice cu organizatii precum Societatea Academica Romana, Centrul pentru Jurnalism Independent, APADOR - CH si Freedom House, mai scrie caesarfoundation.org. 

Pana in 2015 a fost director si membru in consiliul director al think tank-ului Centrul Roman de Politici Europene, una dintre directiile principale de cercetare in cadrul acestei institutii fiind influenta Uniunii Europene asupra justitiei si luptei anticoruptie in Romania. In decembrie 2015, a devenit consilier de stat pentru afaceri europene la Cancelaria Primului-ministru.

Este autor al mai multor capitole despre Romania din rapoarte internationale precum: "Media Sustainability Index" (studiu al Societatii Academice Romane, 2003) si "Nations in Transit" (studii ale Freedom House).

In 2011, a coordonat un volum despre influenta UE asupra reformei in justitie in sase tari din Balcani - plus Romania si Bulgaria, iar in 2012 a publicat articolul "Struggling with Media Capture" (in Revista "Understanding Media Policies", impreuna cu Alina Mungiu Pippidi). Tot in 2012 a publicat volumul "Eu votez DNA! De ce merita sa aparam institutiile anticoruptie".

Functia de ministru al Fondurilor Europene a ramas vacanta dupa ce Aura Raducu si-a depus, la solicitarea premierului Dacian Ciolos.

“La solicitarea domnului prim-ministru, imi depun demisia din functia de ministru al Fondurilor Europene. Am acceptat sa fac parte din aceasta echipa guvernamentala cu gandul ca voi reusi sa introduc o noua abordare si un nou tip de management in acest important domeniu al fondurilor europene”, anunta, luni,  Raducu.

Aura Carmen Raducu preluase functia de ministru al Fondurilor Europene in luna noiembrie 2015 dupa ce, anterior, a ocupat postul de manager principal, programe europene, la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Aura Raducu a absolvit Institutul Politehnic Bucuresti -Facultatea de Inginerie Chimica.