Numirea ei nu ne aduce a priori fonduri in plus, dar ne-ar putea ajuta sa intelegem cum sa obtinem mai mult decat reusim acum din cele 21 de miliarde de euro puse la dispozitia noastra.

La cativa kilometri de Bucuresti, comuna Corbeanca a invatat lectia atragerii fondurilor europene. Autoritatile din Corbeanca ar putea fi un exemplu pentru modul in care au reusit sa atraga bani din visteria politicilor regionale. Din 2010, au asfaltat 13 drumuri si au construit un after-school. In total, 2 milioane de euro din bani europeni.

De altfel, cu exceptia zonei Bucuresti-Ilfov, in Romania sunt unele dintre cele mai sarace regiuni ale Uniunii Europene. Pentru reducerea decalajelor fata de celelalte state, in portofoliul ce va fi condus de Corina Cretu sunt 351 de miliarde de euro. La fel ca in Corbeanca, primarii si companiile ar trebui sa atraga bani. Au la dispozitie 6,7 miliarde de euro.

Prin mai multe programe de finantare ce tin de portofoliul Corinei Cretu, Romania va primi bani pentru a construi drumuri judetene sau comunale, canalizare la sat sau pentru protejarea mediului, dar si pentru instruirea autoritatilor in privinta programelor europene. In total, inca 21 de miliarde de euro.

De altfel, pentru astfel de investitii au fost depuse peste 50% dintre proiectele firmelor si autoritatior din Romania.

"Ne ajuta ca si transfer de credibilitate dinspre Bruxelles catre Bucuresti si invers si ne mai ajuta ca vom invata din mandatul Corinei Cretu si a staffului sau. Polonia a facut-o in exercitiul 2007-2013, o putem face si noi", spune Dragos Jaliu, expert finantari europene.

Mai mult, noul comisar ar putea ajuta autoritatile care aplica pentru fonduri sa inteleaga mai bine ce asteapta europenii de la ei. "Nu neaparat ca ne da mai multi bani, dar ne va ajuta sa nu avem probleme", a spus Liviu Dragnea.

Corina Cretu ar trebui sa isi preia mandatul in noiembrie. Va primi un salariu de 20 de mii de euro, plus indemnizatii, bani de chirie, prime de instalare si alti bani in ultima luna de lucru.