In cadrul Consiliului JAI, marea majoritate a statelor membre au exprimat pozitii de sustinere a aderarii Romaniei si Bulgariei. Pozitiile opuse au fost exprimate insa de Germania, Olanda si Finlanda, tari care au conexat tema de progrese substantiale in privinta MCV. De asemenea, ministrii din Consiliul JAI au decis ca rediscutarea temei sa aiba loc intr-o reuniune din decembrie.

Problema prezentei Romaniei intr-un spatiu deschis al frontierelor este legata de coruptie si de nefunctionarea unui stat de drept. Cel putin asa transmit tarile care s-au opus deschis procesului. La fel de importanta este insa si decizia politica in cel mai important stat european, mai ales ca anul acesta se pregateste de alegeri.

"Nu cerem Romaniei sa devina un paradis, pentru ca nici Germania sau alte tari europene nu sunt. Nu e vorba de faptul ca unii politicieni au fost condamnati definitiv. Simpla existenta a unor asemenea acuzatii, in Germania, de exemplu, duce la depunerea mandatului si la retragerea din functie", a sustinut Andreas von Mettenheim, sustinand ca faptul ca exista o diferenta de cultura politica intre cele doua state.

„Romania sa nu vada jumatatea goala a paharului”

Ambasadorul Germaniei la Bucuresti a mentionat ca "pentru Romania este important sa nu vada jumatatea goala a paharului, ci jumatatea plina". "Nu e un pas mare si nici dificil. Daca se reuseste acest pas, spre sfarsitul anului, impreuna cu Franta si cu alte tari europene, ne vom apropia mai mult de aderarea la spatiul Schengen", a explicat von Mettenheim.

Diplomatul german a sustinut ca decizia de a nu se supune unui vot aderarea la Schengen la nivelul Consiliului JAI a fost o decizie buna, deoarece "daca s-ar fi supus la vot, am fi ajuns sa ne confruntam cu o stare si mai proasta". El a mai sustinut ca principalele obiectii ale Germaniei fata de aderarea Romaniei la Schengen in acest moment nu ar avea legatura cu perioada electorala din tara sa, ci cu faptul ca nu au fost indeplinite toate cerintele din raportul pe Justitie al Comisiei Europene.

De ce au spus "Nein": "Coruptia la frontiera este legata si de starea Guvernului si a administratiei publice"

"Este o decizie larga, care se refera la totalitatea punctelor enuntate in raportul Comisiei, nu doar la puncte individuale. Unul pe care l-as enunta este faptul ca inca mai sunt parlamentari, deputati sau senatori, care au pe rol dosare penale. E valabil si pentru guvern. Dupa cum spuneam, este vorba despre acei politicieni cu un trecut penal, iar Parlamentul nu a gasit inca o solutie satisfacatoare pentru a clarifica rapid astfel de cazuri. Un alt punct este numirea unui nou procuror general al Romaniei. Acest lucru nu s-a intamplat inca, desi toti asteapta asta", a exemplificat ambasadorul Germaniei.

In momentul in care a fost intrebat care este legatura dintre conditionalitatile tehnice care trebuie indeplinite de Romania pentru aderarea la Schengen si raportul privind MCV al Comisiei Europene, Andreas von Mettenheim a replicat: "Dar coruptia la frontiera este legata si de starea generala a guvernului si a administratiei publice".

"Germania considera ca granitele exterioare ale Uniunii Europene, atunci cand granita Romaniei ar fi una dintre aceste granite, trebuie sa fie protejate impotriva intrarii frauduloasa pe teriotoriul UE. Acesta e singurul punct", a spus ambasadorul la "Dupa 20 de ani".

"Romania a indeplinit cateva recomandari, dar nu pe toate"

"Siguranta nu depinde doar de conditiile tehnice. Siguranta depinde si de un anumit lucru. Romania are
un standard anume in ceea ce priveste statul de drept si lupta impotriva coruptiei. In ultimul raport al Comisiei Europene s-a notat ca Romania a indeplinit cateva recomandari, dar nu pe toate", a continuat ambasadorul Germaniei la Bucuresti.

"Lucrurile sunt cat se poate de simple. Cand Romania va face schimbarile in ceea ce priveste statul de drept, atunci va putea adera la spatiul Schengen, pentru ca este deja o tara membra UE", a precizat acesta.

Excelenta sa Andreas von Mettenheim a fost invitatul jurnalistilor Cristian Leonte, Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) si Claudiu Pandaru (Gandul.info) in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata astazi pe Pro TV si Voyo.ro.