"Intre timp lucrurile au evoluat si sunt hotarat sa se discute in CSAT. Am avut saptamana trecuta o discutie cu primul-ministru pentru ordinea de zi a CSAT, procedura legala. Am definitivat ordinea de zi a viitorului CSAT si ea contine o analiza a situatiei in domeniu. Asteptam materialele de la toate institutiile abilitate pentru a avea o imagine asupra defrisarilor ilegale", a spus seful statului la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a adaugta ca nu intentioneaza sa sesizeze Curtea Constitutionala in situatia in care Parlamentul nu va tine cont de cererea sa de reexaminare a Codului Silvic, insa a subliniat ca din punctul sau de vedere taierile ilegale de paduri reprezinta ''un atentat la siguranta nationala''.

"Nu, nu intentionez sa sesizez Curtea Constitutionala. Daca as fi dorit as fi putut sa fac acest lucru din capul locului, insa este important atata vreme cat se mai poate discuta ceva sa vedem un pic unde sunt problemele. Lucrul sesizat de mine in baza sesizarii Consiliului Concurentei, si care a dus la foarte multe discutii in spatiul public, este in jurul acelei cote de 30% propusa in actul normativ, este vorba de cota de piata care poate sa fie la o singura entitate economica", a spus seful statului.

El a mai spus ca s-a discutat foarte putin despre un alt lucru pe care l-a sesizat, respectiv articolul 20 din Codul Silvic, care deschide posibilitatea defrisarilor necontrolate pe suprafete mai mici de 10 hectare.

"Mi se pare foarte periculos, fiindca daca acceptam aceasta chestiune, adunand toate padurile care sunt sau toate suprafetele care sunt sub 10 hectare, se ajunge usor la concluzia ca peste un milion de hectare pot fi defrisate fara nici un fel de analiza prealabila. Mi se pare ca aici este nevoie de o discutie aprofundata", a sustinut seful statului.

Iohannis a afirmat ca, personal, considera taierile ilegale de paduri un atentat la siguranta nationala.

Iohannis: Sprijin orice actiune legala care duce la oprirea defrisarilor ilegale

Presedintele a mai spus ca premierul Victor Ponta l-a informat cu privire la emiterea unei OUG privind interzicerea exportului de lemn neprelucrat pe o perioada limitata de timp, punctand ca, in principiu, sprijina orice actiune legala care duce la oprirea defrisarilor ilegale.

"Prim-ministruul m-a informat ca doreste sa emita un astfel de act. Competentele economice sunt la Guvern, nu la Presedintie. Daca actul va ajunge la Presedintie, voi analiza foarte bine aceasta chestiune. Pana acolo, pot sa va spun ca, in principiu, sprijin orice actiune legala care duce la oprirea defrisarilor ilegale. Daca aceasta este cea mai buna, vom vedea cand vom cunoaste si argumentatia Guvernului", a spus Iohannis

Premierul Victor Ponta a declarat, duminica, ca proiectul de ordonanta de urgenta privind interzicerea exportului de lemn neprelucrat pe o perioada limitata de timp va fi supus dezbaterii spre adoptare in sedinta de miercuri, saptamana viitoare, iar pana atunci va fi discutat pentru a se gasi o forma care sa nu aduca eventuale sanctiuni din partea Comisiei Europene.

"Este in dezbatere publica, nu am adoptat-o inca (ordonanta - n.r.). Va fi miercuri in sedinta de Guvern si vreau sa gasim forma juridica prin care sa nu fim mai departe sanctionati de Comisia Europeana sau, nu stiu, sa pierdem vreun proces international, cum ni s-a mai intamplat. De aceea am pus in dezbatere publica, sunt pe site-ul si al Guvernului si al Ministerului Mediului (...). Pe de-o parte pentru a ne atinge scopul acela de a nu mai permite exportul de lemn neprelucrat, pe de alta parte, sigur, sa nu incalcam niste prevederi clare din punct de vedere european care ne-ar face, dupa aceea, sa platim mai mult", a declarat premierul la un post de televiziune, intrebat despre proiectul de Ordonanta de Urgenta care vizeaza, printre altele, interzicerea "exportului de busteni" pe o perioada de trei luni.

Guvernul, prin Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, a anuntat sambata ca supune dezbaterii publice doua proiecte de Ordonanta de Urgenta a Guvernului, care vizeaza reglementari mai stricte in ceea ce priveste exporturile de material lemnos, precum si suspendarea temporara a acestora.

"Cele doua proiecte de act normativ au fost elaborate avand in vedere amploarea taierilor ilegale de padure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sanatatii si sigurantei cetatenilor, precum si impactul asupra mediului. Stoparea taierilor ilegale vizeaza interesul public, constituind situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata", se arata intr-un comunicat al Ministerului.

Proiectele de OUG postate si pe site-ul Guvernului, vizeaza, unul dintre ele, suspendarea exportului de material lemnos, iar al doilea stabilirea unor masuri pentru monitorizarea exporturilor si a livrarilor intra-comunitare de material lemnos.