Judecatorii instantei supreme au decis sa il condamne pe Miron Mitrea la doi ani de inchisoare pentru luare de mita, la care se adauga interzicerea unor drepturi dupa executarea pedepsei, tot pe o durata de doi ani.

Instanta l-a achitat pe Mitrea pentru instigare la fals si a mai dispus incetarea procesului penal in cazul sau pentru uz de fals. Prin aceeasi sentinta s-a dispus confiscarea a 169.440 de lei de la Mitrea si a fost mentinut sechestul asigurator pus de procurori.

In acelasi dosar, Irina Paula Jianu, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost condamnata la cinci luni de inchisoare cu executare, pentru dare de mita.

In acest dosar, Miron Mitea, ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in perioada 2000 - 2004, in prezent deputat PSD, este acuzat ca a luat mita 520.000 de lei, sub forma unor lucrari executate la casa mamei sale, pentru a o mentine pe Irina Jianu in functiile de inspector sef adjunct si, ulterior, inspector sef al ISC.

Judecarea dosarului a inceput in 25 octombrie 2013, la instanta suprema. Procurorii aratau, in rechizitoriul trimis instantei, ca lucrarile de constructii, amenajare si dotare au fost executate de societatile Conimpuls SA Bacau, Vertcon SA Bacau, Durimpuls SRL Bacau si Regal Glass SRL Bacau la un imobil din Voluntari, judetul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

"Foloasele necuvenite au fost pretinse si primite in schimbul numirii si mentinerii Irinei Paula Jianu in functia de inspector sef adjunct si inspector sef al ISC. La momentul numirii in functia publica Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepresedinte, respectiv actionar la societatile comerciale mentionate", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Camera Deputatilor a respins, in 13 august 2008, solicitarea DNA de avizare a inceperii urmaririi penale in cazul lui Miron Mitrea.

Social-democratul Miron Mitrea si-a anuntat, la inceputul lunii septembrie 2008, in plenul Camerei Deputatilor, demisia din acest for, motivand ca recurge la acest gest pentru a nu i se mai spune ca se ascunde in spatele imunitatii.

Ulterior, Mitrea a obtinut un mandat de senator (2008 - 2012) si un nou mandat de deputat (2012 - 2016).