"Dacă există resurse financiare, (...) nu-mi place să mint. Şi dacă am fi vrut să mărim alocaţiile nu am fi putut pentru că Legea bugetului era deja publicată, intrată în vigoare la momentul la care a fost promulgată Legea de creştere a alocaţiilor", a afirmat Orban, duminică, la Hotnews, întrebat dacă alocaţiile pentru copii vor fi dublate la jumătatea acestui an.

El a reamintit că alocaţiile pentru copii au crescut, de-a lungul timpului, la iniţiativa PNL, în 2015 şi 2019, iar liberalii au promovat şi mecansimul de indexare anuală a acestora pentru a compensa pierderile de putere de cumpărare determinate de inflaţie.

"Această majorare a alocaţiilor generează o cheltuială suplimentară la bugetul de stat de 6,3 miliarde de lei, pe estimările pe care ni le-a dat Ministerul Finanţelor. Puneţi la asta încă 16 miliarde de lei pentru a asigura creşterea pensiilor, conform Legii pensiilor, mai puneţi şi pe Legea salarizării, creşterea cu o pătrime de anul acesta, ca să vă daţi seama cam care este impactul bugetar. Guvernul (...) nu are de unde să adune banii din eter ca să poată să asigure banii necesari unor cheltuieli bugetare. Cheltuielile trebuie dimensionate în funcţie de venituri. (...) Nu există nicăieri în lumea asta să se dubleze de două ori într-un an alocaţiile pentru copii. De altfel, dacă vă uitaţi la declaraţiile pesediştilor, au vrut să se răzbune pe noi, efectiv, să-i arătăm noi PNL-ului ce înseamnă dublarea alocaţiilor pentru copii. A fost, aşa, ca un război politic", a susţinut prim-ministrul, potrivit Agerpres.

Orban a mai spus că sunt prevăzuţi bani la buget pentru majorarea pensiilor cu 40% din luna septembrie, dar nu este "100%" aplicarea acestei măsuri, deoarece "totul depinde de cum evoluează economia".

"Nu e 100% asta. Repet, banii sunt prevăzuţi, dar totul depinde de cum evoluează economia, dacă reuşim să asigurăm un trend economic solid, o creştere economică consolidată, să relansăm investiţiile, să îmbunătăţim colectarea. Se poate realiza lucrul respectiv, dar, repet, totul depinde de cum evoluează economia, totul depinde ca urmare a economiei, încasările bugetare, şi, mai ales, de perspective. Aici, în momentul în care iei o decizie să creşti un venit, un salariu, o pensie, alocaţii de copii şi alte categorii de venituri, astea sunt cheltuieli care sunt obligatorii după majorare pe toţi anii care vin, nu mai poţi să umbli la cheltuielile respective. Din cauza asta, trebuie să ai extrem de multă precauţie în ceea ce priveşte realizarea, luarea unor astfel de decizii", a explicat Orban.

El a punctat că, de regulă, creşterile de venituri trebuie să fie legate de "nişte indicatori obiectivi". În opinia sa, PSD a făcut "varză" sistemul de pensii.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat că guvernarea PNL va veni cu soluţii atât pe partea de cheltuieli cât şi pe cea de venituri pentru a repara "mizeriile şi populismele" guvernărilor PSD din ultimii ani.

"Guvernarea PNL este una responsabilă. Venim cu soluţii atât pe partea de cheltuieli (reorganizarea aparatului administrativ) cât şi pe partea de venituri (informatizarea ANAF) pentru a repara mizeriile şi populismele guvernărilor PSD din ultimii ani", a scris, duminică, ministrul Finanţelor.

Acesta afirmă că dinamica creşterilor cheltuielilor cu asistenţa socială este condiţionată, ca în orice ţară din lume, de evoluţia economiei şi a încasărilor la buget, "mai ales în situaţia României unde 2/3 din cheltuieli curente sunt salarii şi asistenţă socială".

"În plus, dublarea alocaţiilor, 7,5 miliarde lei, nu a fost inclusă în buget şi este nevoie de resurse suplimentare - venituri mai mari decât cele bugetate şi/sau reduceri de cheltuieli. Din primul moment am căutat analiza făcută de PSD pentru legea pensiilor. Am căutat sursa de finanţare. Nu am găsit-o. Nu există. Am făcut la fel pentru amendamentul introdus în Parlament care dublează alocaţiile. Nici acolo nu am găsit sursa de finanţare. Iresponsabilitate maximă din partea socialiştilor care în disperarea de a-şi salva imaginea sunt gata să arunce în aer România", a mai scris Florin Cîţu.

Şeful de la Finanţe afirmă că susţine 100% declaraţia premierului României Orban, potrivit căruia dublarea alocaţiilor pentru copii se va face numai dacă există resurse financiare.