Cu 21 de audieri deja incheiate si alte sase care urmeaza, PE si-a exprimat rezervele in privinta a cel putin sase candidati. 

Europarlamentarii cehi au fost primii care au recunoscut ca Vera Jourova, comisar desemnat de Cehia pentru Justitie, Protectia Consumatorului si Egalitatea de Gen, ar putea fi luata "ostatica" de Parlament in urma prestatiei sale neconvingatoare la audieri. 

Ei au declarat, de asemenea, ca spaniolul Miguel Arias Cañete reprezinta o problema si mai mare, iar Jourova s-ar putea pregati pentru a obtine portofoliul Energiei, care ii fusese repartizat acestuia.

Canete a generat dezbateri intense in privinta legaturilor sale cu industria petroliera si cu schimbarile de ultim moment din declaratia sa de interese. 

Ungarul Tibor Navracsics, desemnat pentru Educatie, Cultura, Tineret si Cetatenie, pare de asemenea sa se afle in dificultate, din cauza faptului ca este considerat un sustinator loial al modelului de "democratie neliberala" promovat de premierul Viktor Orban. 

Pentru a restabili echilibrul politic, candidata Romaniei, Corina Cretu, din partea socialistilor si desemnata drept comisar pentru Politica Regionala, este, de asemenea, intr-o situatie incerta, in timp ce Partidul Popular European de centru-dreapta considera prestatia sa neconvingatoare. Cañete si Navracsiscs sunt afiliati PPE, in timp ce Jourova este socialista. 

Alti doi comisari desemnati sunt in vizorul PE, dar ei fac parte dintr-o categorie diferita din cauza faptului ca reprezinta tari mari.

Francezul Pierre Moscovici, caruia Juncker i-a incredintat portofoliul Economiei si Afacerilor Financiare, este suspectat ca ar fi calul troian al Parisului, cu misiunea de a permite tarii sale sa depaseasca deficitul bugetar fara a suporta sanctiuni. 

In mod similar, britanicul Jonathan Hill, comisar desemnat pentru Stabilitate Financiara, Servicii Financiare si Piata de Capital, este vazut de unii europarlamentari drept trimisul Londrei in Executivul UE si a fost numit "lupul paznic la oi". 

Audierile se vor incheia la 7 octombrie.

In teorie, Juncker poate redistribui portofoliile sau chiar le poate cere tarilor membre sa desemneze un alt candidat. Fara indoiala insa, inlocuirea comisarilor va necesita mai mult timp si va duce la modificarea calendarului de intrare in functiune a noii Comisii Europene.

Reuniune de criza marti, dupa ce Comisia Juncker a intampinat dificultati la audieri in PE

Audierile mai multor membri ai echipei Juncker in Parlamentul European (PE), in special ale spaniolului Miguel Arias Canete si francezului Pierre Moscovici, s-au soldat cu decredibilizarea unor candidati si distrugerea unor aliante, ameninand cu prabusirea Comisiei, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

O reuniune de criza este prevazuta pentru marti, in incercarea de a gasi o solutie si a evita o catastrofa la votul de investire a CE, prevazut pe 22 octombrie in PE, au declarat pentru AFP mai multe surse europene.

La reuniune vor participa presedintele-ales al Comisiei, crestin-democratul Jean-Claude Juncker, presedintele PE, social-democratul Martin Schulz, si presedintii grupurilor PPE (dreapta) Manfred Weber, socialist Gianni Pittella si liberal Guy Verhofstadt.

Marea coalitie formata de cele trei formatiuni a fost facuta tandari in cursul audierii de miercuri a candidatului spaniol Miguel Arias Canete, desemnat pentru portofoliul Energiei si Climei.

Acest "baron" din cadrul Partidului Popular a fost pus in discutie din cauza conflictelor de interes legate de participantiunile familiei sale in sectorul petrolier. Atacurile cele mai dure au venit din partea socialistilor, care cer clarificari asupra declaratiei de avere, pe care a modificat-o cu o zi inainte sa fie audiat, adaugand venituri pe care a omis sa le declare. Socialistii au obtinut amanarea votului asupra evaluarii lui Canete pentru marti.

Dreapta a apreciat ca socialistii au rupt pactul de neagresiune si a decis sa raspunda fiecarei lovituri in parte. "Daca sare o siguranta la PPE, atunci va sari o siguranta la socialisti. Iar aceasta va fi Moscovici", a avertizat Alain Lamassoure, un eurodeputat francez din cadrul UMP.