"Importanta liberei circulatii a persoanelor trebuie avuta in vedere atunci cand construim acest nolu parteneriat trans-atlantic intre Europa si SUA, in negocierile TTIP", a apreciat James Rosapepe, potrivit Mediafax.

Fostul ambasador a subliniat ca, in mod evident, SUA si UE au traditii diferite culturale si economice in aceste negocieri.
El a subliniat ca Europa si-a creat o intelegere a principiului ca libera circulatie a persoanelor insoteste libera circulatia a bunurilor, serviciilor si capitalului.

"SUA au fost mai putin dispuse sa accepte acest aspect. Noi, la Washington, avem o mare dezbatere acum privind imigratia si suntem mai putin deschisi la aceasta, dar, surprinzator sau nu pentru dumneavoastra, SUA este in curs de a se deplasa si ea catre intelegerea europeana a importantei liberei circulatii a persoanelor si cred ca ar fi foarte constructiv pentru impactul mai larg al TTIP asupra intregii regiuni euro-atlantice si a noului Drum al matasii, chiar daca este o evolutie foarte treptata si graduala", a mai spus acesta.

Senatorul PSD Mircea Geoana s-a declarat de acord cu aprecierile fostului ambasador al SUA privind diferitele culturi si traditii. "Libera circulatie a oamenilor a fost un aspect in care Uniunea Europeana a fost mai deschisa si este, totodata o zona sensibila. Exista diferite abordari cu privire la aspectele sociale, in special in ceea ce priveste protectia consumatorilor. Este un aspect sensibil. Ce este de fãcut cu organismele modificate genetic, utilizarea hormonilor, cu privire la diferitele standarde pentru alimente? Nu sunt doar aspecte economice ci si aspecte care tin de cultura, de economie si cred ca va fi o zona dificila, in care negociatorii trebuie sa gaseasca un compromis", a precizat Geoana.