Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că se aşteaptă ca noul Guvern să rezolve câteva probleme foarte urgente, precum execuţia bugetară, proiectul de buget, reluarea discuţiilor pe legile justiţiei, continuarea luptei anticorupţie.

"Domnule prim-ministru, onoraţi membri ai guvernului, veţi avea un mandat relativ scurt, dar pot să spun deja din această seară că mă aştept de la acest nou guvern să rezolve câteva probleme foarte urgente: închiderea bugetului pe anul 2019, pregătirea proiectului de buget pentru anul 2020, reluarea discuţiilor pe legile justiţiei, fiindcă ce a stricat PSD-ul în domeniul justiţiei trebuie reparat. Trebuie încurajată din nou lupta anticorupţie, trebuie pregătite şi puse în practică într-un mod foarte transparent, corect, eficient, alegerile. Este nevoie, cu siguranţă, de foarte, foarte multă implicare", a spus Iohannis la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către membrii Cabinetului Orban.

El a atras atenţia că urmează alegeri care trebuie "foarte bine pregătite".

"Vreau să atrag atenţia că această victorie, care este o victorie importantă, o victorie mare, este totuşi numai o victorie de etapă. Urmează alegeri grele extrem de importante pentru România, urmează alegerile prezidenţiale, urmează alegerile locale şi urmează, poate chiar anticipat, alegerile parlamentare. Toate acestea trebuie logistic foarte bine pregătite, politic trebuie foarte bine pregătite, pentru a da românilor posibilitatea să aleagă varianta cea mai bună", a spus Iohannis.

Şeful statului le-a urat reprezentanţilor Executivului să găsească sprijinul necesar în Parlament.

"Începe un mandat nou, un mandat greu, dar care poate să aducă foarte multe satisfacţii pentru partidele care se implică şi pentru români. Chiar dacă este un guvern monocolor minoritar, eu vă doresc să găsiţi sprijinul necesar în Parlamentul României, pentru a vă pune în practică proiectele şi, foarte important, pentru a stopa dezastrul lăsat în urmă de guvernele pesediste. Deja, vă spun sincer, mă tem de ce vor găsi noii miniştri în ministere", a afirmat Iohannis.

La rândul său, premierul Ludovic Orban i-a transmis, luni, şefului statului, că, începând de astăzi, are un partener "de încredere" în Guvernul României.

"Începând de azi, aveţi un partener în Guvernul României, un partener de încredere care e gata să se alăture eforturilor dumneavoastră pentru punerea în practică a viziunii de dezvoltare a României, pentru realizarea programelor şi proiectelor care pot să aducă România într-o situaţie de revenire pe drumul drept", a spus Orban.

El a catalogat drept o "minune" adoptarea moţiunii de cenzură şi învestirea Guvernului.

"Suntem după, eu aş categorisi-o aproape o minune: şapte formaţiuni politice şi grupuri parlamentare, cu un număr redus de parlamentari fiecare, au reuşit în primul rând să se unească să pună punct unei guvernări care cu adevărat a făcut rău României şi care a revoltat marea majoritate a românilor şi a produs nişte efecte, din păcate, nu numai pe termen scurt, ci şi pe termen mediu şi lung, care vor fi foarte greu de corectat. A doua minune este învestirea acestui guvern şi chiar e o minune. Gândiţi-vă că în Parlamentul României, Partidul Naţional Liberal, care este partidul care şi-a asumat răspunderea guvernării, deţine cam 20% şi, cu toate astea, astăzi am obţinut votul de învestitură", a spus Orban.

El le-a mulţumit partenerilor care au votat alături de PNL.

"Le mulţumesc partenerilor serioşi, partenerilor care au fost alături de noi atât în efortul de a opri PSD-ul să mai facă rău României, cât şi în efortul de a da României un guvern legitim, un guvern serios, un guvern responsabil parlamentarilor, care să aibă cu adevărat capacitatea de a rezolva marile probleme cu care se confruntă România. Le mulţumesc celor din USR, celor din ALDE, celor din PMP, parlamentarilor UDMR, parlamentarilor din Grupul minorităţilor naţionale şi o mulţumire specială parlamentarilor din Pro România, care în condiţii extrem de dificile, au fost alături de noi", a afirmat Orban.

După ceremonia de depunere a jurământului învestitură, premierul Ludovic Orban, preşedintele Klaus Iohannis şi membrii Cabinetul au mers la Palatul Victoria.

La prima reuniune guvernamentală sunt prezenţi, alături de prim-ministrul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan toţi cei 16 miniştri din Guvernul nou instalat: ministrul Finanţelor Publice - Vasile-Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne - Marcel Ion Vela, ministrul Afacerilor Externe - Bogdan-Lucian Aurescu, ministrul Justiţiei - Marian Cătălin Predoiu, ministrul Apărării Naţionale - Ionel Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri - Virgil-Daniel Popescu, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor - Lucian Nicolae Bode, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Nechita-Adrian Oros, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Costel Alexe, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei - Ion Ştefan, ministrul Fondurilor Europene - Ioan Marcel Boloş, ministrul Sănătăţii - Victor Sebastian Costache, ministrul Educaţiei şi Cercetării - Cristina Monica Anisie, ministrul Culturii - Bogdan Gheorghiu, ministrul Tineretului şi Sportului - Marian Ionuţ Stroe, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale - Victoria Violeta Alexandru.

Luni seară la Palatul Victoria va avea loc o şedinţă informală de Guvern, după cum a anunţat la finalul votului de învestitură din Parlament noul şef al Executivului, Ludovic Orban.