S-au înregistrat 261 de voturi "pentru" şi 139 - ''împotrivă''.

"Potrivit prevederilor Constituţiei, moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii, adică minim 233. Se constată că a fost întrunită majoritatea voturilor necesare pentru a fi adoptată moţiunea de cenzură. Guvernul Orban este demis", a anunţat deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, secretar al Camerei.

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a explicat că, ''în temeiul prevederilor constituţionale şi regulamentare, Parlamentul adoptă moţiunea de cenzură şi retrage încrederea acordată, iar Guvernul îndeplineşte doar actele necesare precum administrarea treburilor publice până la numirea noului Executiv''.

După adoptarea de către Parlament a moţiunii de cenzură, premierul demis Ludovic Orban a spus că Parlamentul este dominat de ''forţe retrograde'', care au călcat în picioare democraţia, dar Guvernul cade în picioare.

"Un Parlament dominat de forţe retrograde, (...) care a călcat în picioare democraţia, interesele fundamentale ale României, a decis astăzi prin moţiune de cenzură căderea Guvernului pe care îl conduc. Aşa cum am zis înainte de moţiune, Guvernul cade în picioare", a spus Orban.

Moţiunea de cenzură iniţiată de social-democraţi a venit după ce, săptămâna trecută, Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul legii alegerilor primarilor în două tururi de scrutin.

Constituţia precizează că Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Însă, Executivul este demis dacă, după asumarea răspunderii, se depune moţiune de cenzură şi aceasta este adoptată.

Odată ce moţiunea de cenzură a trecut de Parlament, proiectul pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea nu se consideră adoptat.

Potrivit articolului 110 alineat 2 din Legea fundamentală, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile. Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.