"Noi toti impartasim un obiectiv comun, consolidarea relatiilor dintre tarile noaste si intarirea securitatii si prosperitatii cetatenilor nostri. Evenimentul de astazi este parte a unor eforturi extinse de a atinge acest obiectiv, prin concentrarea pe modul in care Romania poate implementa planul de actiune privind imbunatatirea mediului de afaceri. Planul de actiune al Romaniei consta intr-un un set de masuri incluzand o mai mare transparenta si predictibilitate, conditii pe care oamenii de afaceri americani si europeni le asteapta", a declarat Hoyt Yee, la seminarul pentru evaluarea impactului modificarilor legislative cu tema "Promovarea Parteneriatului Strategic Economic si Comercial”, organizat de Ambasada Statelor Unite, AMCHAM, AMRO si Guvernul Romaniei.

Hoyt Yee a atras atentia, totodata, asupra faptului ca regulile jocului pot afecta unele afaceri, iar surprizele pot fi costisitoare pentru mediul de afaceri si pentru guvernare.

"Un principiu cheie al unui mediu de afaceri transparent si predictibil este ca atunci cand guvernul ia in considerare noi reglementari si noi legi sa evalueze mai intai posibilul impact asupra actorilor, inclusiv prin consultarea acestora. In afaceri ca si in guvernare surprizele pot fi costisitoare. Schimbarile bruste ale regulilor jocului pot leza serios unele afaceri, in timp ce pe altele le pot favoriza, prin crearea unor conditii inegale pe care afacerile serioase incearca sa le evite", a declarat Hoyt Yee.

Totodata, oficialul american a avertizat ca folosirea ordonantelor de urgenta "creeaza incertitudine, submineaza raspunderea, sperie investitorii straini si stagneaza cresterea economica".

El a precizat ca Romania a adoptat o serie de legi fara a face inainte o evaluare de impact comprehensiva, precum Legea audovizualului. "Legea distorsioneaza piata oferind un avantaj institutiilor mari in negocierile cu companiile de publicitate, in timp ce firmele mici sunt afectate negativ. Astfel de masuri discriminatorii pot contribui la modul in care este perceputa coruptia si pot diminua competitivitatea", a subliniat Hoyt Yee.

Diplomatul SUA a mai spus ca "evaluari de impact si consultari mai bune pot duce la imbunatirea rezultatelor Romaniei in lupta impotriva coruptiei care inregistreaza un declin in indexul anticoruptie al Transparency International de la 66 la 69". De asemenea, evaluarile de impact pot ajuta Romnia "sa continue sa avanseze in clasamentele privind competitivitatea", a declarat asistentul adjunct al secretarului american de Stat.