Inspectia Judiciara a finalizat raportul in cazul cererii procurorului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Lucian Papici de aparare a reputatiei profesionale, informeaza Mediafax.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmeaza sa ia in discutie raportul Inspectiei Judiciare, acesta fiind pe ordinea de zi a sedintei de marti.

Inspectia Judiciara a notat in raport ca reputatia profesionala a procurorului Lucian Papici a fost afectata prin declaratiile la adresa sa.

Procurorul Lucian Gheorghe Papici, din cadrul Sectiei de combatere a coruptiei a DNA, a solicitat, in 3 octombrie, Consiliului Superior al Magistraturii sa ii apere reputatia profesionala si imaginea publica in legatura cu afirmatiile facute de premierul Victor Ponta in mass-media.

In solicitarea adresata CSM, procurorul Lucian Papici considera ca "afirmatiile denigratoare facute de primul ministru ii afecteaza reputatia profesionala, deoarece acestea pun la indoiala obiectivitatea sa in instrumentarea dosarelor penale, probitatea morala si profesionala".

Afirmatiile au fost facute in 2 octombrie, in cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, in contextul in care, cu putin timp inainte, fusese transmis, de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ordinul prin care s-a dispus incetarea delegarii in functia de procuror sef de sectie a lui Lucian Papici, preciza DNA intr4-un comunicat de presa.

In sustinerea cererii catre CSM, procurorul Papici subliniaza ca aceste exprimari creeaza un potential de asociere a magistratilor, ca reprezentanti ai institutiilor statului, cu mediul politic si considera ca modul tendentios, aprecierile personale si judecatile de valoare exprimate de primul ministru ii afecteaza imaginea publica.

Reprezentantii CSM declarau atunci, pentru Mediafax, ca cererea procurorul Lucian Papici de aparare a reputatiei profesionale a fost transmisa Inspectiei Judiciare, care va intocmi un raport ce va fi prezentat Plenului Consiliului.

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a decis, in 2 octombrie, incetarea delegarii procurorului Lucian Papici, sef al Sectiei I din DNA, si a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, in locul lor fiind delegati procurorii Iuliana Bendeac, ca sef de sectie, si Viorel Cerbu, ca adjunct, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali ai Parchetului instantei supreme.

Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmarirea penala in dosarul referendumului, in care este acuzat vicepremierul Liviu Dragnea.

DNA a anuntat luni ca Liviu Dragnea si alte 74 de persoane - presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt - au fost trimisi in judecata in dosarul cunoscut sub numele de "Frauda la referendum".