Oficiali din Inspectia Judiciara au declarat ca a fost afectata independenta sistemului, intrucat prin declaratiile lui Ponta despre dosarul lui Iohannis au fost incalcate limitele discursului politic, potrivit Mediafax.

Plenul Consiliului Superior a Magistraturii urmeaza sa ia in discutie, in sedinta de joi, raportul Inspectiei Judiciare si sa stabileasca daca acesta va fi sau nu asumat.

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, declara, in 27 octombrie, ca liderul PNL Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, intrucat aceasta este practica unitara a acestei instante, in toate cazurile anterioare de incompatibilitate pronuntandu-se similar.

"Cu siguranta si domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, ca asa au fost toate deciziile pana acum (...) Rezultatul este stiut de toata lumea, domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru ca pana acum asta e practica unitara a ICCJ, in toate cazurile anterioare au spus la fel", a afirmat Ponta.

Premierul mai spunea ca decizia luata in 27 octombrie de Inalta Curte de Casatie si Justitie de a judeca mai devreme procesul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, asa cum a cerut Agentia Nationala de Integritate, a fost una buna, luata cu intelepciune.

"Decizia de azi a ICCJ cred ca e o decizie foarte buna. Daca ar fi judecat acum, se putea victimiza domnul Iohannis, aparea o tulburare in opinia publica. Asa domnul Iohannis va pierde in noiembrie alegerile, va fi primar, si ca primar banuiesc ca nu va mai exista niciun fel de presiune asupra Curtii Supreme sa dea o decizie impotriva tuturor deciziilor de pana acum", preciza Victor Ponta.

Intrebat de unde stie ce va decide ICCJ, avand in vedere ca nu exista nicio hotarare a acestei instante pe aceasta speta, Ponta a spus: "M-ati intrebat, v-am raspuns".

In 25 noiembrie, instanta suprema a admis sa fie judecat pe fond recursul in dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis si a stabilit primul termen in 14 ianuarie.