"Era clar ca e o intalnire politica. Nu m-am dus acolo sa vorbesc despre cifre sau sa fundamentez o teorie economica. Era clar ca acolo era o discutie politica si CAS era la mijloc (...) Basescu vine dintr-un partid de dreapta, unde masura este sustinuta (...) Am impresia ca dansul sustine aceasta masura, deci nu era ideea acolo sa mergem si sa sustinem masura cu cifre (...) Este clar ca e vorba de un razboi politic, am refuzat sa ma implic in acest razboi in care se folosea CAS. Am incercat sa tin departe CAS de acest razboi (...) Ma gandeam: clar e o disputa politica si o sa-mi distruga proiectul. Voiam sa-l iau si sa plec", a spus Ioana Petrescu, transmite Mediafax.

Ea nu crede ca presedintele Traian Basescu se opune reducerii CAS. 

"Aruncam cifrele privind CAS intr-o disputa politica. Stiam care este jocul si imi era frica ca pica CAS la mijloc", a adaugat Petrescu. 

Ea a aratat ca nu s-a simtit intimidata sau deranjata in discutia cu seful statului, mentionand ca fost amuzata de spatiul amplu pe care l-a dedicat presa celor 20 de minute de la Cotroceni. 

Ministrul Finantelor crede ca presedintele Basescu astepta sa auda ca vor fi crescute niste taxe. Petrescu a precizat ca nu va spune asa ceva si nici nu va face, intrucat vrea sa utilizeze politica fiscala pentru a sustine cresterea economica. 

"De aceeea au tinut discutiile cu FMI pana la 12 noaptea, pentru ca nu eram de acord sa accept cresterile de taxe care au fost propuse (...) Se astepta sa vin sa spun eu ca voi creste taxele ca sa acopar gaura. Eu am fost cu FMI doua saptamani si le-am zis clar ca nu voi creste taxele", a mai declarat Ioana Petrescu. 

Presedintele Traian Basescu a intrebat-o, luni, in consultarile de la Cotroceni, pe Ioana Petrescu unde a terminat studiile, precizand ca se astepta de la aceasta la argumente gen Roubini, un economist care a terminat Harvardul, la fel ca si ea. 

"Doamna ministru, se colecteaza suplimentar, din cresterea economica, atat? Dar banuiesc ca ati observat ca Germania, Franta, Italia, au intrat in declin si asta ne va afecta" a spus Basescu. 

Replica Ioanei Petrescu a venit imediat: "Un motiv in plus sa relaxam fiscal si sa incurajam firmele sa angajeze si sa investeaza mai mult", a spus aceasta, vizibil emotionata. 

"Doamna, am zis ca... Unde ati zis ca ati terminat? La Harvard, la Oxford?", i s-a adresat Basescu.  "La Harvard", a raspuns Petrescu.  "Roubini, economist de Harvard. Ma asteptam la argumente de genul lui", i-a spus presedintele ministrului de Finante. 

Presedintele Basescu i-a mai spus ministrului Finantelor ca argumentele acesteia in favoarea reducerii CAS sunt cele pe care le aduce orice parlamentar care nu stie despre ce este vorba.  Inca de la inceputul discutiei de la Cotroceni, seful statului le-a reprosat premierului Victor Ponta si ministrului Finantelor ca nu au prevazute surse din care sa acopere "gaura" produsa de scaderea CAS cu 5% si a spus ca vazute "tentativa de punere in dezbatere publica a noului Cod Fiscal", care prevedea taxe suplimentare.