Seful statului a explicat, la finalul reuniunii, ca discutiile nu s-au purtat pe tema viitorului UE, ci, in principal, au fost legate de Declaratia de la Roma, care va fi semnata de statele membre pe 25 martie, cand se vor sarbatori 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

"Contrar asteptarilor multor analisti, nu s-a discutat viitorul UE, ci s-a discutat textul care va fi cu siguranta semnat la Roma, un text care subliniaza realizarile Uniunii de pana acum, care arata nivelul de ambitie pentru viitor. In ansamblu, ne dorim un text pozitiv, care ne da curaj sa continuam in UE", a spus Iohannis, potrivit News.ro.

Presedintele a precizat insa ca au avut loc si discutii generale, in cadrul carora el a reiterat pozitia Romania.

"Am explicat colegelor si colegilor de ce o Europa cu mai multe viteze nu este o solutie buna. Dimpotriva, este o solutie care, in extremis, ar putea chiar sa duca la scindarea Uniunii Europene", a spus seful statului.

Iohannis a subliniat ca, in acest moment, tema principala a fost reuniunea de la Roma si textul declaratiei care va fi semnat, urmand ca apoi liderii UE sa inceapa si discutiile pe tema viitorului Uniunii, care vor dura mai bine de un an.

"O sa ne apucam sa discutam scenariile lui Juncker si vom incerca intr-un an, maximum doi ani, sa conturam cum vedem noi cu totii viitorul UE", a spus el.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, inaintea reuniunii Consiliului European, liderilor statelor membre UE un document care precizeaza pozitia Romaniei cu privire la viitorul Uniunii, in care pledeaza pentru masuri inclusiviste si care sa evite fragmentarea UE, iar Europa sa nu faca pasi inapoi de la principiile pe baza carora a fost construita.