"Am sarbatorit, recent, implinirea a 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, un moment deosebit pentru toti romanii, acum cetateni europeni cu drepturi depline. Romania este, astazi, nu doar un stat profund atasat valorilor care definesc Uniunea Europeana si un puternic sustinator al adancirii procesului de integrare europeana, Romania este o sursa de stabilitate si democratie intr-o regiune complicata, un partener angajat in sustinerea statului de drept, in apararea libertatii fundamentale si in promovarea economiei de piata. Dupa mai mult de 8 ani de la momentul aderarii, putem afirma ca am pornit pe un drum ireversibil si am parcurs etape importante. Dar procesul de integrare nu este inca finalizat. Am convingerea ca, in scurt timp, vom face pasi semnificativi pentru a deveni membri ai spatiului Schengen", a spus Iohannis.

El a aratat ca pe 9 mai se marcheaza Ziua Europei, sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si proclamarea Independentei de stat a Romaniei. De asemenea, seful statului a amintit ca au trecut 65 de ani de la Declaratia lui Robert Schuman, care a pus bazele proiectului de integrare europeana, prin crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului.

"Despre Europa s-au spus si se pot spune multe lucruri. Europa cetatenilor este un spatiu al libertatii si democratiei, al dialogului si diversitatii, al prosperitatii si sanselor egale. As vrea sa folosim acest prilej pentru a reflecta la ce ne dorim sa fie Europa pentru fiecare dintre cetatenii sai si cum o putem face mai puternica in serviciul lor. Perioada pe care o traversam nu este una deloc simpla. Numeroase provocari - de la cele de securitate la cele economice, de la cele institutionale la cele legate de migratie - ne incearca angajamentul, determinarea si capacitatea de actiune comuna. Trebuie sa fim constienti de ele, dar nu sa ne sperie. Nu exista constructie durabila care sa nu fi avut de trecut teste si de infruntat circumstante", a afirmat Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a precizat ca adoptarea monedei unice euro reprezinta cel mai important proiect de tara dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

"Aderarea la zona euro impune, insa, o pregatire serioasa si un efort sustinut si bine coordonat in urmatorii ani din partea tuturor actorilor relevanti - politici, guvernamentali, bancari. Sunt convins ca, in acest fel, vom putea sa indeplinim acest angajament si sa raspundem asteptarilor pe care romanii le au", a aratat Iohannis.

La receptia de Ziua Europei organizata in gradina Palatului Cotroceni au participat fostii sefi de stat Ion Iliescu si Emil Constantinescu, premierul Victor Ponta, mai multi membri ai Guvernului, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti si politicieni.