Intrebat care poate fi rolul presedintelui Romaniei in contextul coabitarii cu prim-ministrul, Iohannis a spus: "Presedintele trebuie sa fie un model pentru societate. Modul in care se comporta, in calitatea de personaj public, trebuie sa inspire natiunea, nu sa suscite ironii. Credeti-ma, este o abordare noua pentru Romania", a spus Iohannis. 

"In acelasi timp, presedintele nu poate impune singur schimbarea. Trebuie sa aiba sustinerea unui Guvern care sa lucreze in acelasi sens. Lucrurile nu vor putea evolua decat din momentul in care Guvernul va incepe sa fie dedicat cauzei mele, nu cauzei adversarilor mei. Cu siguranta acest lucru nu se va produce in urmatoarele saptamani, ci, sper eu, in cursul anului 2015. Sau, cel mai tarziu, in 2016, dupa alegerile parlamentare", a adaugat Iohannis. 

"In momentul in care mi-am anuntat candidatura, am spus ca vreau sa fac lucrurile «altfel», ceea ce inseamna o alta abordare a politicii: mai putine scandaluri, mai putin zgomot mediatic, mai mult interes acordat esentei problemelor. Si vreau sa fac exact asa. Nu o sa ma vedeti certandu-ma cu prim-ministrul pe un platou de televiziune", a subliniat presedintele.

"Faptul ca premierul Victor Ponta a fost adversarul meu in campania electorala va face aceasta relatie mai greu de gestionat, dar eu voi face astfel incat colaborarea cu Guvernul sa fie corecta. In rest, poate nu va dura mult...", a spus Iohannis.

Seful statului a spus ca doreste sa ramana in functie doua mandate, pentru avea timp sa isi indeplineasca proiectele, enumerand, ca prioritati, combaterea coruptiei, reformarea sistemelor medical si educational.

"In primul rand trebuie sa combatem coruptia si sa facilitam eforturile in acest sens. Pe plan institutional, trebuie sa implementam noi proceduri, mai simple si mai transparente, in privinta modului in care sunt alesi parlamentarii, a modului de infiintare a partidelor politice si a finantarii acestora".  "De asemenea, vreau sa lansez dezbateri publice ample pe teme din sistemul de sanatate si din educatie. In prezent, in Romania, dezbaterile au loc doar in cadrul partidului care aplica un proiect de reforma. Iar cand partidul respectiv pierde puterea, succesorul sau incearca sa anuleze tot ce s-a facut. Daca se vrea cu adevarat reformarea sistemului public, deciziile trebuie sa faca obiectul unui consens politic si trebuie acceptate de toate partidele mari", a adaugat Iohannis. 

Intrebat daca va fi suficient un mandat pentru a duce la indeplinire aceste proiecte, el a raspuns: "Este vorba de actiuni de durata. Lucrurile nu se pot schimba in patru-cinci ani. Din acest motiv, imi doresc sa raman la putere doua mandate".