"Au trecut abia sase luni de cand ne-am intalnit aici pentru a investi un Guvern PSD-ALDE dupa ce au fost castigate alegerile parlamentare de catre aceasta coalitie. O formula scurta, foarte scurta, care ar caracteriza aceste prime sase luni ar putea suna - ati bagat tara in criza fiindca nu ati stiut sa guvernati. Ca a fost vina sau ca este vina fostului prim-ministru, care nu s-a pus singur acolo, dar din pacate nu a stiut sa plece singur, sau a altcuiva, nu e o analiza pe care trebuie sa o fac eu sau romanii", a spus seful statului, dupa ceremonia care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Presedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului sa inceteze ”topaiala fiscal-bugetara” si sa respecte toate angajamentele pe care Romania si le-a asumat fata de tarile partenere si aliate din Uniunea Europeana si NATO.

Stimati pesedisti, aldisti, udemeristi, va rog sa terminati cu aceasta topaiala fiscal-bugetara! Taxa de solidaritate... Fiti solidari cu romanii si guvernati responsabil! Va solicit sa guvernati in asa fel in cat sa ne incadram in marja de deficit de 3%, sa guvernati in asa fel incat romanii sa aiba garantia ca Guvernul apara si promoveaza statul de drept. Nu-mi doresc niciodata sa mai avem sincope de tipul OUG 13”, s-a adresat ministrilor presedintele Iohannis in discursul ce a urmat ceremoniei depunerii juramantului de catre noul guvern.

Conform lui Iohannis, noi taxe se anunta pentru romani, noi impozite. "Dupa ce am promulgat legea prin care cresc salariile, deja se anunta contramasuri", a afirmat presedintele, care a remarcat ca programul de guvernare este schimbat in puncte sensibile.

"In sase luni schimbam de la reduceri de taxe, la reintroduceri de taxe, de la cresteri de salarii, la taxa de solidaritate. Un astfel de comportament cu certuitudine nu se incadreaza in ceea ce se cheama predictibilitate fiscala", a subliniat Iohannis.

El i-a indemnat pe noii ministri sa actioneze astfel incat angajamentele pe plan extern ale tarii noastre sa fie respectate. ”Va rog sa faceti tot ce este necesar pentru a arata partenerilor din NATO, din Uniunea Europeana, aliatilor nostri ca suntem oameni seriosi si o tara serioasa, cu toate sincopele poitice, si ca stim sa ne respectam angajamentele. Dovediti ca stiti sa ne respecatm angajamentul de cheltui 2% din PIB pentru aparare, asa cum am promis aliatilor din NATO, ca suntem capabili sa tinem deficitul sub control, sa avem crestere economica asa cum ne-am angajat fata de partenerii din UE”, a spus seful statului.

”Fie ca aceasta a doua incercare de guvernare sa aiba mai mult succes decat prima. Eu mi-o doresc, romanii si-o doresc si sper foarte tare ca si voi va doriti acelasi lucru!”, a adaugat presedintele Iohannis.

Seful statului a atras atentia noilor ministri si liderilor PSD-ALDE ca programul de guvernare cu care coalitia a venit in fata romanilor in alegeri a fost schimbat in "puncte esentiale", precizand ca acum majoritatea nu mai poate folosi argumentul ca este un program votat de romani.

"Gasim coalitia cu un nou Guvern si, surprinzator, cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunta pentru romani, noi impozite. Dupa ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile romanilor, deja se anunta contramasuri. Programul de guvernare a fost schimbat in puncte sensibile. Nu veti mai putea merge in fata romanilor cu argumentul ca acest program de guvernare a fost votat", le-a spus Iohannis membrilor Guvernului.

El a afirmat ca este "dreptul legitim" al coalitiei de a schimbat programul de guvernare, insa a subliniat problema trecerii, in doar sase luni, de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe.

Noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE, redactat odata cu formarea noului guvern condus de Mihai Tudose, contine noutati majore comparativ cu programul de guvernare realizat pentru guvernul Grindeanu. In materie fiscala, executia bugetara modesta din primele cinci luni i-a facut pe liderii PSD sa amane aplicarea unor masuri promise inca din campania electorala pentru acest an, precum introducerea voucherelor de vacanta pentru bugetari de la 1 iulie, noul termen propus fiind cel tarziu finalul anului 2018, in timp ce reducerea TVA de la 19% la 18% este amanata pana in 2019, adica cu un an. Programul de guvernare al noului guvern pune capat ideii impozitului global pe gospodarie, promitand, in schimb, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, de la 1 ianuarie 2018, odata cu cresterea salariului minim la 2.000 lei - fata de 1.510 lei in prima varianta - si reducerea numarului de taxe la 50, din care 10 pentru persoane fizice si 40 pentru firme.