"Participarea mea la şedinţa de Guvern are loc în virtutea atribuţiilor conferite preşedintelui României de Constituţia României. Mai exact, pentru specialişti, este vorba de atribuţiile care se regăsesc în articolele 80, 86 şi 87, toate coroborate. Aceste chestiuni s-au mai discutat în România, au mai fost etape când nu s-a ştiut foarte clar cum, când trebuie să participe preşedintele României sau poate să participe la şedinţele de Guvern", a explicat Iohannis, în debutul şedinţei Cabinetului Dăncilă.

El a amintit că există o decizie a CCR din 2007 pe această speţă care spune că preşedintele poate să participe oricând la orice şedinţă de Guvern.

"Această participare poate fi citită în trei feluri: în virtutea articolului 80, preşedintele veghează la buna funcţionare a autorităţilor şi participarea la o şedinţă de Guvern vine să-l edifice pe preşedinte asupra modului în care funcţionează Guvernul. În articolul 86 se statuează că preşedintele poate să consulte Guvernul fără să scrie unde îl consultă, iar clarificarea dată de Curtea Constituţională este că participarea preşedintelui la şedinţa de Guvern este o formă legitimă care se poate exercita oricând sub formă de consultare a Guvernului. Foarte mulţi specialişti şi interpreţi s-au referit numai la articolul 87 (...) unde se specifică mai în detaliu care pot fi în afară de cele enunţate deja domeniile de interes direct pentru preşedinte, este vorba de externe şi de ordine publică şi securitate naţională", a menţionat Iohannis.

Potrivit acestuia, prezenţa preşedintelui la şedinţele de Guvern nu poate fi nici îngrădită, nici limitată.

"Nu vreau însă să citiţi prezenţa mea aici doar într-o interpretare constituţională. Vă rog să interpretaţi prezenţa mea aici, în Guvern, în cheia unei colaborări obligatorii între noi, având în vedere că ne pregătim pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului UE de la 1 ianuarie", a spus Iohannis, precizând că vineri va avea loc preluarea Preşedinţiei Consiliului UE de la Austria în mod simbolic, în prezenţa cancelarului austriac, Sebastian Kurz, care se va afla într-o vizită în România.

El a subliniat că, deşi există multe divergenţe cu Executivul în foarte multe domenii, în ceea ce priveşte Preşedinţia Consiliului UE nu se poate să nu existe colaborare.

"Avem şi cred că nu este nicio problemă să o recunoaştem multe divergenţe în foarte multe domenii, dar într-o chestiune de mare interes naţional cum este Preşedinţia Consiliului UE nu putem să ne permitem să nu colaborăm. Aşadar, citiţi vă rog participarea mea în cheia colaborării obligatorii în interesul României, a Preşedinţiei Consiliului UE. Pentru România nicio altă variantă nu este bună. Se aşteaptă de la noi poziţii clare, corecte, transparente şi în niciun caz nu se aşteaptă o divergenţă între noi pe chestiunile care ţin de Preşedinţia Consiliului UE", a afirmat şeful statului.