Ciolos: Voi face tot ce imi sta in putinta pentru a ma ridica la inaltimea increderii acordate

Premierul desemnat Dacian Ciolos a dat asigurari ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a se ridica la inaltimea increderii acordate, el spunand ca intentioneaza sa deschida Guvernul spre societate.  

"Va multumesc pentru increderea pe care mi-o acordati si doresc sa ii asigur pe cei care ne privesc de faptul ca voi face tot ce imi sta in putinta de a ma ridica la inaltimea increderii care mi-a fost acordata. Trecem printr-o perioada cheie pentru societatea romaneasca, perioada in care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesita o prezenta publica a Guvernului in asa fel incat sa asigure puntea de legatura intre diferite institutii ale statului", a afirmat Ciolos, la Palatul Cotroceni, dupa anuntul presedintelui Iohannis privind desemnarea sa in aceasta functie.

Iohannis: Solutia pentru aceasta perioada este un guvern tehnocrat

"Il desemnez pentru functia de prim-ministru al Romaniei pe dl Dacian Ciolos", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a subliniat ca solutia pentru aceasta perioada este un guvern tehnocrat.  

"Dupa parerea mea, in aceasta etapa, pentru a rezolva problema guvernarii si a avea garantia ca vom avea o imbunatatire neta a clasei politice, este nevoie de un prim-ministru independent sau tehnocrat, o persoana curata, care sa nu fi fost implicat in niciun fel de scandal, o persoana integra, care a dovedit practic ca stie sa gestioneze sisteme si situatii complicate. Este nevoie sa fie promovati ministri care sa fie performanti, care au dovedit aceasta performanta si asupra carora nu planeaza niciun dubiu", a aratat Iohannis.  

Seful statului a subliniat si ca este nevoie de partide fara corupti:"Este nevoie ca partidele politice sa faca curatenie in interior si sa nu promoveze in pozitii publice persoane care sunt suspectate de coruptie sau au fost vreodata implicate in acte de coruptie".

El a indicat ca alegerile locale si parlamentare de anul viitor trebuie sa fie corecte, iar statul de drept sa fie intarit.  

"Avem in continuare mare nevoie de intarirea statului de drept - asta tradus pentru partidele politice inseamna, de exemplu, ca atunci cand procurorii cer incuviintari in Parlament sa primeasca aceste incuviintari. Este nevoie de deschiderea competitiei politice. Nu putem sa asteptam o imbunatatire, o revigorare a clasei politice doar din interiorul partidelor. Este nevoie si de oameni noi. (...) Fara oameni noi este greu de presupus ca vom avea o clasa politica noua. Asta nu inseamna ca cei vechi trebuie sa plece, cei care sunt buni e nevoie sa ramana, dar trebuie sa avem si intrari noi in sistem", a mai spus Iohannis.  

Potrivit lui, Romania ramane ferma pe calea europeana si euroatlantica.  

"Este nevoie ca orice guvern vom avea sa fie sprijinit de Parlament, de partidele politice pentru a lua masuri care garanteaza o crestere economica sustenabila", a adaugat seful statului.  

Presedintele a prezentat aceste teme partidelor si formatiunilor politice, pentru care spune ca a intrunit o larga majoritate.

"A fost o situatie interesanta pentru mine ca partidele au inteles imediat care este miza si ca este nevoie sa gasim o solutie impreuna. Aceasta solutie o vad eu intr-un guvern tehnocrat. Partidele politice au agreat aceasta idee, cu foarte putine exceptii, si am convingerea ca este calea corecta pentru urmatorul an, pana la alegerile parlamentare, cand cu siguranta vom avea un nou Parlament, un nou Guvern si intram intr-o noua etapa", a conchis Iohannis. 

Seful statului a avut luni si marti consultari cu partidele si formatiunile parlamentare pentru desemnarea premierului. Marti a fost randul UNPR, UDMR, ALDE si al minoritatilor sa-i comunice lui Klaus Iohannis propuneri pentru viitorul sef de la Palatul Victoria.

Liderii maghiari au anuntat ca sprijina un guvern tehnocrat si au facut si o sugestie: Dacian Ciolos, consilierul special al presedintelui Comisiei Europene.

UNPR a precizat ca va sustine decizia presedintelui. 

Liviu Voinea, viceguvernator la BNR, este propunerea PSD pentru functia de premier.

Social democratii i-au transmis lui Klaus Iohannis ca Voinea, poreclit "Tom Bugetel", este tehnocratul care ar putea continua cresterea economica si raspunde si la solicitarile strazii. Nu are carnet de membru de partid.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Ne-am gandit la dl. Liviu Voinea care indeplineste atat criterii de integritate cat si de expertiza, care se bucura de crediilitatea unor institutii financiare, care are experienta in acest domeniu. Domnul presedinte a spus ca i se pare o propunere rezonabila. Este un om pe care il cunoaste, si care, ma rog, a fost si in Guvern si este recunoscut de foarte multi oameni ca a fost cel care a gestionat relatia cu FMI."

In schimb, liberalii au renuntat la ideea alegerilor anticipate si sustin ideea unui Guvern cu un premier tehnocrat, dar pe care sa nu il propuna ei, ci presedintele Iohannis.

Alina Gorghiu, copresedintele PNL: "Presedintele a adus in discutie, ne-a propus varianta unui cabinet tehnocrat, unui prim-ministru tehnocrat. Este o varianta cu care PNL evident este de acord, este o varianta care impune, din partea noastra, o agenda pe care acest cabinet condus de un tehnocrat sa o aiba, un calendar foarte precis."

Vasile Blaga, copresedintele PNL: "Un premier care sa cunoasca administratie si evident care sa nu aiba asupra sa nicio umbra ca nu ar indeplini criteriile de moralitate necesare unei astfel de functii. Si ministrii, evident, vor fi la fel."