Juncker a ţinut să precizeze că este foarte bine informat și că, dacă legile justiţiei rămân aşa cum le-a votat Parlamentul, discuţiile privind renunţarea la MCV şi intrarea în spaţiul Schengen ”se vor pune în alţi termeni”.

Statul de drept a făcut progrese remarcabile în România şi este într-un stadiu acceptabil şi nu vom accepta ca România să facă paşi înapoi pe acest drum. Trebuie să fie un proces ireversibil şi eu am încredere în sistemul judiciar din România. Am luat cunoştinţă că se spune că am fost dezinformat, dar vreau să vă spun că sunt foarte bine informat în tot ceea ce priveşte deciziile în legătură cu statul de drept. Am un dialog civilizat cu Guvernul, dar sistemul judiciar din România funcţionează şi nu putem spune acum acelaşi lucru despre toate statele membre”, a afirmat Jean-Claude Juncker, potrivit News.ro.

”L-am asigurat pe preşedintele României că ne-am luat angajamentul ca MCV să fie încheiat şi vreau să-mi respect acest angajament. Locul meritat de România este în Schengen şi această comisie nu va înceta până când MCV nu va fi încheiat şi până când România nu va fi recunoscută în mijlocul statelor Schengen”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene.

Întrebat când poate spera România să acceadă în Schengen, Jean Claude Juncker a subliniat: ”Dacă legile din România rămân aşa cum au fost adoptate de Parlament, discuţiile despre MCV şi despre aderarea la Schengen se vor pune în alţi termeni. Şi aşteptăm deciziile Curţii Constituţionale şi, dacă totul decurge cum trebuie, trebuie să asigurăm României locul ei în spaţiul Schengen, pentru că românii nu merită să fie trataţia ca cetăţeni de mâna a doua. România şi românii sunt în centrul vieţii europene şi voi face toate eforturile pentru a-mi îndeplini acest scop, pe atât de repede pe cât ne va permite legislaţia din România”.

Iohannis: Independenţa justiţiei româneşti este intangibilă

Independenţa justiţiei româneşti este intangibilă, a declarat, miercuri, la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis, adăugând că se va implica total pentru această chestiune.

"Personal sunt hotărât şi convins că voi reuşi ca aceste discuţii să se termine cu legi care vor fi în varianta cea mai bună îmbunătăţite, care pot fi folosite practic", a punctat şeful statului, la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, scrie Agerpres.
 
El şi-a reafirmat dedicarea pentru acest scop. "Independenţa Justiţiei româneşti este intangibilă, este o chestiune pentru care mă voi implica total, voi face tot ce poate să facă un preşedinte pentru ca lucrurile să rămână aşa", a adăugat Iohannis.

Șeful statului a mai spus că în România există "o problemă majoră" cu Legile Justiţiei şi cu Codurile penale, iar soluţia este în ţară şi nu afară.

"Avem o problemă majoră cu Legile Justiţiei şi cu codurile în România şi aceasta trebuie să o rezolvăm în România. Degeaba aşteptăm să vina cineva din afară să ne prezinte o soluţie. Soluţia este la noi", a spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cu acest prilej, au fost abordate subiecte legate de pregătirea Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, precum şi teme de actualitate ale agendei europene vizând, în principal, procesul de consolidare a Uniunii Europene.

Pe agendă se află şi negocierile privind noul cadru financiar al UE post 2020, aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, securitatea externă şi internă a Uniunii şi aspecte legate de relaţiile externe ale Uniunii, cu accent pe procesul de extindere şi Vecinătatea estică.

De asemenea, a fost discutată situaţia din România referitoare la modificările aduse cadrului legislativ privind sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei.