Romanul de origine germana Iohannis a devenit noul sef al statului, titreaza cotidianul Die Welt, precizand ca actualul premier, Victor Ponta, a inceput campania electorala in calitate de favorit.

"Toti vor fi surprinsi, voi castiga", sunt cuvintele cu care si-a inceput campania Klaus Iohannis, scrie Die Welt, care noteaza ca victoria lui Iohannis reprezinta "o surpriza" dar si "o victorie istorica", scrie Mediafax.

"Cu cea mai mare participare din anii '90 pana in prezent (mult peste 60%) a reusit sa castige Iohannis (...) Favorit a fost actualul premier Victor Ponta, care a obtinut victoria in primul tur, de acum doua saptamani, cu 40% si parea de neinvins de Iohannis (30%). Toate sondajele de opinie il dadeau invingator pe Ponta", noteaza Die Welt.

"Klaus Iohannis - presedinte. Victor Ponta isi recunoaste infrangerea", titreaza Deutsche Welle, citandu-l pe Victor Ponta, care "le-a multumit tuturor romanilor care s-au prezentat la vot, afirmand: Poporul are intotdeauna dreptate".

"Ponta l-a felicitat pe contracandidatul sau Iohannis pentru victorie", titreaza Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), care scrie si despre protestele impotriva lui Ponta de la Bucuresti, imediat dupa incheierea scrutinului.

Pentru FAZ victoria candidatului ACL reprezinta "o senzatie". Si Der Spiegel anunta faptul ca premierul Victor Ponta si-a recunoscut infrangerea, dar a precizat ca nu va demisiona. Die Zeit noteaza ca romanul de origine germana Iohannis este castigatorul alegerilor din Romania si va fi noul presedinte.

Victoria lui Klaus Iohannis este anuntata si de publicatiile economice Handelsblatt si Wirtschaftsblatt, din Austria, care preiau agentiile internationale de presa.

Si presa din Austria relateaza despre victoria lui Iohannis, Der Standard remarcand prezenta record de participare - peste 65%. Der Standard aminteste de cozile imense formate de diaspora romaneasca, atat din turul II, cat si din turul I, cand au provocat demisia lui Titus Corlatean din fruntea diplomatiei.

Publicatia Die Presse scrie ca premierul Victor Ponta l-a sunat pe Klaus Iohannis pentru a-l felicita, dupa ce "plecase in turul II ca favorit".

Agentia austriaca APA abordeaza problema votului din diaspora unde oamenii s-au asezat la coada in unele orase europene inca din timpul noptii.

"Opozitia a acuzat guvernul ca a incercat sa impiedice votul din strainatate. Cei aproximativ trei milioane de romani din diaspora au votat mereu impotrivia Partidului Social-Democrat, pe care il considera un urmas al Partidului Comunist, corupt si rezistent la reforma", scrie APA.

Principalele agentii de presa internationale relateaza despre victoria surprinzatoare a lui Iohannis

Agentia France Presse, Reuters, Associated Press si ANSA, citate de Mediafax, relateaza despre victoria surprinzatoare a lui Klaus Iohannis in alegerile prezidentiale din Romania, notand ca scrutinul a fost marcat de probleme pentru romanii din diaspora.

Romanii au exprimat "setea pentru democratie" in scrutinul prezidential desfasurat duminica, castigat de Klaus Iohannis, dar noul presedinte, care promite combaterea coruptiei in acest stat fost comunist, va avea o sarcina enorma, comenteaza Agentia France Presse

"Klaus Iohannis, in varsta de 55 de ani, primar al orasului Sibiu si membru al comunitatii germane, a primit 54% la suta din voturi, oferindu-i o infrangere usturatoare premierului social-democrat Victor Ponta, care era favorit potrivit sondajelor. Scrutinul prezidential era considerat crucial pentru Romania - a doua tara cea mai saraca din UE dupa Bulgaria -, dar si pentru intreaga Europa Centrala, unde s-a inregistrat un regres al democratiei in ultima vreme, in special in Ungaria, unde exista tensiuni din cauza crizei ucrainene", explica Agentia France Presse. 

"Iohannis este o personalitate atipica pe scena politica: de etnie germana, de confesiune protestanta, intr-un stat in care aproape 90% din populatie este ortodoxa, alergic la polemici si derutat in fata camerelor de luat vederi", noteaza AFP. 

"Imediat dupa scrutin, acest om descris de apropiati ca fiind riguros si determinat, a demonstrat ca nu este dispus sa faca vreun pas inapoi de la promisiunile facute in campania electorala", adauga AFP, precizand ca Iohannis probabil va trebui sa coabiteze cu premierul Victor Ponta, care a exclus posibilitatea demisiei.  "Majoritatea parlamentara din Romania blocheaza de cateva luni anchetele DNA privind marile cazuri de coruptie, inclusiv cele vizand contracte oneroase acordate grupurilor EADS si Microsoft, refuzand anularea imunitatii parlamentarilor social-democrati. Oficialii de la Bruxelles, care monitorizeaza reforma justitiei in Romania, au criticat de mai multe ori Parlamentul de la Bucuresti pentru actiunile de blocare a activitatilor procurorilor", aminteste AFP.

"Denigrat de adversari din cauza originilor germane, Klaus Iohannis, care a creat surpriza castigand scrutinul prezidential din Romania, a reusit sa convinga electoratul pledand pentru o Romanie «normala», libera de coruptie", noteaza Agentia France Presse intr-un material cu titlul "Klaus Iohannis, parcursul atipic al «germanului de Transilvania» devenit presedinte".

"Liderul Partidului National Liberal pare absolut atipic pe scena politica a acestui stat fost comunist: este membru al minoritatii germane din Transilvania - fiind supranumit de pe o pozitie de superioritate «germanul» - si este de confesiune protestanta, intr-un stat in care aproape 90% din populatie este ortodoxa", adauga AFP, potrivit Mediafax.

"Victor Ponta isi recunoaste infrangerea in cursa prezidentiala", titreaza agentia Reuters: "Premierul Victor Ponta a admis o infrangere socanta in scrutinul prezidential din Romania, dupa ce sondajele la iesirea de la urne au aratat ca adversarul sau de centru-dreapta Klaus Iohannis are o revenire surprinzatoare".

"Mii de oameni au iesit pe strazi la Bucuresti pentru a celebra, dupa ce premierul Ponta si-a recunoscut infrangerea in fata primarului de etnie germana al Sibiului, intr-un scrutin prezidential foarte strans. Premierul Victor Ponta era favorit, dar era urmat indeaproape de Klaus Iohannis, primarul Sibiului care promite combaterea coruptiei", scrie Associated Press.

"Klaus Iohannis castiga in Romania, Victor Ponta isi recunoaste infrangerea", titreaza agentia italiana ANSA, notand ca scrutinul prezidential a fost marcat de probleme in diaspora, in principal la Paris si Torino.

"Premierul Victor Ponta si-a recunoscut infrangerea in turul doi al alegerilor prezidentiale din Romania", titreaza agentia rusa TASS.