John Engler, fost senator si fost guvernator al statului Michigan, a fost invitatul editiei de duminica a emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV si de voyo.ro, si care este moderata de Cristian Leonte si ii are ca invitati permanenti pe jurnalistii Claudiu Pandaru (directorul editorial Mediafax Group) si Cristian Hostiuc (director editorial "Ziarul Financiar").

"Unii nu accepta concurenta din alte surse. Poate fi ridicata si aceasta problema. Nu cred ca ar fi o surpriza sa aflam ca protestul poate fi finantat de Rusia, care are interese legate de resursele din Romania. Dar, acestea fiind spuse, exista mai multe interese economice. (...) Nu stiu asta. Doar sugeram ca... Si noi avem proteste legate de protectia mediului. Nu stiu daca oamenii au fost platiti sau nu de catre cineva. Dar informatiile de la care au pornit nu sunt intotdeauna fundamentate pe date stiintifice", a declarat John Engler, presedintele Business Roundtable, la emisiunea "Dupa 20 de ani".

Acesta a admis ca in societati deschise astfel de proteste sunt permise, fiind de parere ca provocarea este, daca te afli de cealalta parte a baricadei, sa explici cu atentie si cu multe detalii de ce crezi ca este o decizie potrivita. In opinia lui, provocarea este ca oamenii sa inteleaga care este baza protestelor lor, daca se bazeaza pe date stiintifice sau daca la mijloc sunt interesele concurentei.

Cat priveste Statele Unite, Engler sustine ca SUA pot atinge un nivel maxim de independenta energetica datorita exploatarii gazelor de sist.

In ce priveste influenta Rusiei, presedintele BRT crede ca "toata lumea este de acord ca unele tari, precum Romania, au fost trase inapoi considerabil de influenta semnificativa a Rusiei".

Despre gazele de sist: Nu toate statele americane sustin explorarea gazelor de sist

Gazele de sist au reprezentat una dintre temele abordate, John Engler fiind de parere ca interesul Romaniei in domeniul gazelor de sist ar trebui sa ia in considerare avantajul competitiv in ceea ce priveste pretul energiei.

"Si in SUA au fost dezbateri asupra exploatarii gazelor de sist si despre modalitatile de refacere a mediului. Datele stiintifice sunt favorabile. E un sistem sigur, daca este aplicat asa cum trebuie", crede el, motivand ca operatiunile se desfasoara la mare adancime.

Presedintele BRT este de parere ca astfel nu este amenintata panza freatica si ca "riscul de afectare a mediului nu este mare".

Pe de alta parte, el a admis ca mai multe state americane, intre care New York, interzic explorarea gazelor de sist. "Nu toate statele americane sustin explorarea gazelor de sist", fostul senator precizand ca, in timp ce Pennsylvania si Ohio "promoveaza agresiv folosirea gazelor de sist", statul New York interzice explorarea gazelor de sist.

"Aceasta dezbatere nu are loc doar in Romania. In fata Casei Albe, oamenii au protestat impotriva constructiei unei conducte. Se temeau de impactul asupra mediului. Sunt mai multe state, spre exemplu New York, care interzic explorarea gazelor de sist. Statele vecine, Pennsylvania si Ohio, promoveaza agresiv folosirea gazelor de sist. Diversi oameni ajung la concluzii diferite. Eu, de exemplu, sunt de partea celor care spun ca e o investitie buna si o decizie inteleapta", a declarat John Engler.

SUA ar trebui sa faca mai mult pentru redresarea globala

In opinia lui, este nevoie de politici guvernamentale stabile si previzibile, atat in Statele Unite ale Americii, cat si in intreaga lume, pentru a stimula o crestere a cererii, fiind de parere ca SUA ar trebui sa faca mai multe pentru redresarea globala, in special in domeniul energetic.

Statistici publicate de McKinsey asupra situatiei globale arata ca intre 2013 si 2025 vor exista peste 400 de zone de dezvoltare in economii emergente care vor genera peste jumatate din cresterea mondiala.

Totusi, presedintele Business Roundtable (BRT) a exemplificat ca reticentele investitorilor in ce priveste economiile emergente sunt legate de problemele legate de infrastructura si de reglementarile comerciale.

"Exista un risc asociat cu economiile emergente. In absenta unei intelegeri depline a regulilor existente, a felului in care instantele ar putea interpreta un contract sau o plata scadenta, oamenii au o anumita reticenta legata de necompetitivitate", crede presedintele BRT.