Misiunea comuna de experti ai Fondului Monetar International si Comisiei Europene se va afla la Bucuresti in perioada 2-10 decembrie pentru a discuta cu autoritatile romane proiectul legii bugetului pentru anul 2015. Misiunea va fi condusa din partea FMI de Andrea Schaechter, iar din partea CE de Istvan Szekely.

"Misiunea este una dedicata strict proiectului legii bugetului, nu reprezinta o misiune de evaluare a angajamentelor pe care tara noastra si le-a asumat in fata FMI in cadrul acordului de tip preventiv semnat intre partea romana si reprezentantii creditorilor externi", a anuntat Ministerul Finantelor Publice.

In contextul intarzierii legii bugetului si a pierderii alegerilor prezidentiale de catre coalitia aflata la guvernare, in ultima perioada s-a vorbit despre o remaniere a Executivului, printre numele vehiculate aflandu-se si cel al ministrului Finantelor, Ioana Petrescu.

Intrebata, luni, daca ii este frica de remaniere si de faptul ca si-ar putea pierde portofoliul, Petrescu a raspuns: „Nu, cu siguranta nu, eu sunt aici sa-mi fac treaba pana la capat si vom continua sa definitivam rectificarea bugetara, sa definitivam bugetul pentru anul viitor si, cum am spus, ne vedem de treaba in continuare”.

Premierul Victor Ponta le-a transmis ministrilor, in sedinta de guvern de saptamana trecuta, sa stea "linistiti" la informatiile privind membrii Cabinetului care urmeaza sa fie schimbati, spunandu-le ca nu a fost inca decis nimic legat de un anumit nume sau portofoliu, au relatat surse oficiale, citate de Mediafax.

Marti, premierul Victor Ponta a declarat ca, imediat dupa adoptarea bugetului, va propune in cadrul coalitiei de guvernare o restructurare a Guvernului, "in asa fel incat si PLR sa fie reprezentat la nivel de ministri".

Ioana Petrescu (Finante), Remus Pricopie (Educatie) si Constantin Nita (Economie) se numara printre ministrii care ar putea fi remaniati de premierul Victor Ponta, din viitorul Cabinet urmand sa nu mai faca parte nici majoritatea ministrilor delegati.

Pe de alta parte, surse parlamentare au precizat ca premierul Victor Ponta i-ar fi promis liderului PLR, Calin Popescu-Tariceanu, doua posturi de ministri in viitorul Guvern, unul dintre acestea fiind portofoliul Finantelor.

Petrescu: Vom discuta cu FMI si CE sa avem un plus de 0,3% din PIB pentru Armata

Aflata la parada militara din Bucuresti, Ioana Petrescu, a declarat ca este foarte important ca Romania sa mareasca cheltuielile militare, ea mentionand ca Guvenul va discuta cu FMI si CE pentru a acorda un plus de 0,3% din PIB pentru Armata.

„Stim ca este extrem de important sa marim cheltuielile militare si unul din punctele de discutie cu FMI si CE va fi ca sa avem un plus de 0,3% din PIB pentru Armata si sa incercam sa punem acest 0,3% peste deficit, asa cum s-a discutat si in ECOFIN in urma cu cateva luni”, a precizat Petrescu.

Ea a spus ca a discutat si cu ministrul Apararii, Mircea Dusa, despre acest aspect, majorarea cheltuielilor legate de Aparare tinand de respectarea angajamentelor Romanei.

„Oricum voiam sa dam mai multi bani la Aparare. Vorbim aici de situatia din Ucraina, care presupune mai multe cheltuieli in plus si presupune si cheltuieli legate de comandamentul NATO, de toate angajamentele pe care noi ni le-am luat in tara Galilor. Acest lucru era clar, dar evident ca si dupa ziua de azi vom discuta si vom fi mult mai motivati sa discutam incepand de maine cu FMI si CE”, a spus Petrescu.