Pe pagina sa de Facebook, Polak susține că aceste salarii ar fi deduse din impozitul pe profit, iar măsura i-ar avantaja pe patronii care se confruntă cu o ciză de personal.

“Proiect de lege al Partidului Național Liberal: Angajatorii, afectați de o criză acută a forței de muncă, vor putea fideliza/aprecia angajații merituoși prin acordarea unui al 13-lea/14-lea salariu deductibil din impozitul pe profit. Prin măsura propusă, parlamentarii PNL își doresc sprijinirea capitalului autohton dar și creșterea veniturilor salariale și, implicit, a calității vieții angajaților din mediul privat românesc. Beneficiarii acestei propuneri ar urma să fie cele aproximativ 3,7 milioane de persoane ce activează în mediul privat, care este motorul economiei românești și are parte de o susținere timidă din partea statului român.”

Potrivit liberalului, proiectul de act normativ are ca obiectiv principal sprijinirea capitalului autohton și creșterea veniturilor salariale ale salariaților din mediul privat românesc.

„Cel de-al 13-lea și cel de-al 14-lea salariu vor putea fi acordate de societățile care înregistrează profit în anul fiscal în curs, iar cheltuielile ocazionate de acordarea acestor salarii sunt deductibile din impozitul pe profit datorat. Aceste cheltuieli nu trebuie să depășească 20% din totalul impozitului pe profit datorat, respectiv 0,5% din cifra de afaceri. Măsura acordării acestor salarii suplimentare nu poate fi aplicată de către firmele aflate în procedură de insolvență, faliment sau reorganizare”, mai scrie Polak în postarea sa.

Dacă s-ar vota această lege, cele două salarii suplimentare ar trebui acordate de către firme astfel: cel de-al 13-lea salariu, între zilele de 15 și 30 decembrie ale anului în curs, iar cel de-al 14-lea, în perioada 15-30 iunie a anului următor.

Proiectul, înregistrat la Camera Deputaților în 14.03.2018, a fost avizat negativ de Comisia pentru buget, finanțe și bănci și de la Comisia pentru muncă și protecțe socială. În 15.10.2018, actul normativ a fost înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor.

Citiți aici proiectul de lege.
Citiți aici expunerea de motive.