Comisarul desemnat pentru Politica Regionala, Corina Cretu, a declarat, miercuri, la audierile in PE, ca deviza sa principala este de a ajuta statele membre sa cheltuiasca banii, nu sa le penalizeze.

Corina Cretu a declarat ca este "un sustinator" al strategiilor macroregionale, intrucat ele "incurajeaza statele membre sa lucreze impreuna", dar a precizat ca initiativa trebuie sa vina de la state.

"Va reamintesc ca strategia Dunarii a pornit de la o scrisoare comuna a premierilor din Romania si Austria care a fost adresata Consiliului, la care s-au raliat toate celelalte tari, si practic acum avem o strategie care functioneaza foarte bine", a raspuns Corina Cretu, intrebata de un europarlamentar cum va sprijini strategiile macroregionale.

"Autoritatile locale din aceste regiuni trebuie implicate, pentru ca ele stiu cel mai bine care sunt raspunsurile la nevoile pe care le au. Nu cred ca noi de la Bruxelles stim ce se intampla in Slovacia, sa putem gestiona problemele de pe Dunare sau din Marea Ionica, sau din Marea Baltica. Noi suntem facilitatori, acordam asistenta tehnica necesara, dar raspunderea punerii in practica a acestor strategii este a statelor membre", a mai spus Cretu.

Comisarul desemnat a afirmat ca isi propune sa viziteze cat mai multe din cele 277 de regiuni ale UE, iar primele vizite vor fi in tarile care beneficiaza cel mai mult de fondurile de dezvoltare.

"Rolul nostru este acela de a ajuta si aceasta este deviza mea principala. Nu de a penaliza, nu de a sanctiona, ci de a-i ajuta, pentru ca acest lucru asteapta oamenii de la noi, sa ajutam statele membre sa cheltuiasca eficient acesti bani", a conchis Cretu.

Cretu: "Multe erori in absorbtia fondurilor vin din slaba capacitate administrativa a statelor membre"

Intrebata despre problema statelor cu absorbtie redusa, Corina Cretu a precizat ca in unele state membre care nu au ajuns la o absorbtie de 50% au existat "multe dificultati" in perioada 2007-2012, dar in ultimii ani situatia s-a imbunatit.

"Cred ca datoria CE este sa ajute statele membre sa-si dezvolte capacitatea administrativa. Cred ca acest lucru este mult mai important inclusiv decat ajutorul si fondurile pe care le oferim. Pentru ca cele mai multe erori vin din aceasta slaba dezvoltare administrativa. Cred ca simplificarile pe care noi le-am adus in acest regulament vor aduce rezultate concrete prin concentrarea fondurilor pe prioritati importante", a spus comisarul roman, care i-a asigurat pe membrii Comisiei REGI de "simpatia" sa de a ajuta toate aceste state, scrie Mediafax.

In ceea ce priveste macroconditionalitatile impuse, comisarul desemnat a precizat ca ele au fost impuse deoarece au fost invatate "lectiile crizei economice" si sunt criterii "care trebuie sa stea la baza unor investitii solide, pentru ca altfel nu inseamna decat risipa de bani".

Referitor la suspendarea fondurilor, Corina Cretu a declarat ca o considera "o masura exceptionala, care nu ar putea veni ca o surpriza, care ar fi la capatul unui proces foarte lung, in care statul membru este avertizat ca trebuie sa faca niste pasi importanti pentru reforme structurale".

Intrebata daca pledeaza pentru o schimbare a criteriilor de acordare a fondurilor de coeziune, Cretu a subliniat ca exista aceasta dezbatere in legatura cu criteriul cel mai important in alocarea fondurilor, dar pana acum "singurul criteriu care a fost unamin acceptat este cel al PIB pe cap de locuitor". "Noi acordam cea mai mare parte a fondurilor regiunilor care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media europeana", iar pentru stabilirea altor criterii este nevoie de un acord intre PE, Comisia Europeana si Consiliu.

"Pe de alta parte, cred ca fondurile trebuie redirectionate catre nevoile oamenilor si de aceea avem introdus acest principiu al parteneriatului, sa avem contributia autoritatilor locale, a partenerilor sociali, a organizatiilor societatii civile pentru a ne spune exact care sunt obiectivele de care cetatenii din aceasta regiune au cea mai mare nevoie", a mai spus ea.

"Va spun sincer, ma ingrijoreaza acest criteriu de viteza. Trebuie sa ne gandim impreuna in ce masura acest lucru este posibil, dar, pe de alta parte, trebuie sa facem maximul posibil pentru a cheltui fondurile alocate pana in 2015", a punctat comisarul desemnat.

Cretu, despre risipa banilor: Majoritatea britanicilor au prejudecati privind cheltuirea fondurilor 

Majoritatea britanicilor au prejudecati privind cheltuirea banilor publici, a declarat Corina Cretu intrebata de un europarlamentar britanic cum poate justifica atribuirea unor fonduri pentru centre de fitness, ea atragandu-i atentia acestuia ca provine dintr-o regiune ce a beneficiat de bani UE. 

Mai exact, Bill Etheridge, de la Grupul Europa Libertatii si Democratiei Directe, a intrebat-o pe Corina Cretu cum poate justifica alegatorilor sai din regiunea West Midlands, confruntata cu multe probleme, cheltuirea banilor europeni pentru centre de fitness. 

"Ne va fi foarte usor sa explicam celor din circumscriptia dumneavoastra faptul ca ei insisi au beneficiat de programe de reconversie profesionala in urma dezindustrializarii masive. Stiu ca este una dintre putinele regiuni din Marea Britanie care se incadreaza in cadrul regiunilor mai putin dezvoltate", a raspuns Corina Cretu. 

Ea a explicat ca aplicarea noului regulament prevede criterii si obiective precise privind distribuirea banilor, tocmai "pentru a preintampina aceasta risipa de fonduri". 

"Sunt exemple, centre de fitness, terenuri de golf care au fost platite cu bani europeni in zone in care nu exista nici toalete publice, in zone in care e nevoie de locuri de munca si in care nu ne permitem luxul - sigur ca ne dorim cu totii sa mergem la centre de fitness - dar nu ne permitem luxul sa finantam din bani europeni aceste lucruri, pentru ca sunt nevoi mult mai mari ale milioanelor de oameni care sunt someri, ale milioanelor de oameni care au nevoie de acesti bani si din acest punct de vedere imi va face mare placere sa vin la dumneavoastra si sa incercam sa schimbam aceste prejudecati ale majoritatii celor din Marea Britanie, din pacate, in legatura cu cheltuirea banilor publici", a afirmat Cretu. 

Comisarul roman i-a mai spus europarlamentarului britanic, in aplauzele membrilor Comisiei REGI, ca banii europeni "se cheltuiesc pentru cetateni si pentru nevoile cetatenilor, inclusiv pentru multe regiuni din Marea Britanie".