După o şedinţă cu aplauze, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că are emoţii pentru votul de luni. Asta mai ales după semnalul negativ transmis de liderul UDMR, care critică noul program de guvernare, făcut parcă - după cum spune Kelemen Hunor - “la o bere”. De asemenea, și PNL a folosit termenul ”beție” când s-a referit la programul de guvernare.

Miniştrii din Cabinetul Tudose, dar şi cei propuşi să-i înlocuiască în Guvernul Dăncilă, s-au întâlnit cu parlamentarii coaliţiei PSD-ALDE, la şedinţa informală, organizată cu o zi înainte de votul de învestitură. Întâlnirea fulger, de numai 45 de minute, s-a transformat până la urmă într-un show de prezentare a miniştrilor, cu 27 de runde de aplauze.

La final, preşedintele PSD Liviu Dragnea a mărturisit că speră ca UDMR să susţină cabinetul condus de Vasilica Viorica Dăncilă, asta după ce Kelemen Hunor a criticat dur programul de guvernare. Liderul UDMR a declarat că programul Cabinetului Dăncilă pare că a fost scris ″la Ministerul Agriculturii, printre două beri.″

Liviu Dragnea: ″Este foarte bine să fie criticat, programul de guvernare n-a suferit modificări importante, e cel care a fost votat. Noi am avut o discuţie cu grupul UDMR, s-a stabilit că mâine ei vor avea o întâlnire politică unde vor decide dacă susţin prin vot învestitura Guvernului sau nu. Deci noi sperăm să ne susţină.”

Premierul desemnat Viorica Dăncilă a anunțat ca în programul de guvernare nu mai apar trei taxe, care însă până la finalul şedinţei au fost uitate chiar şi de Călin Popescu Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu: ”Doamna Dăncilă a menţionat 3 lucruri scoase din programul de guvernare. Prima e taxa de solidaritate.. aaa... a doua... cred că e taxa pe E-uri. Vorbim de aditivii din alimente. Al treilea lucru menţionat, vă spun sincer că nu mi-l aduc aminte.″

De la întâlnire nu a lipsit nici Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, care, întrebat de jurnalişti ce decizie a luat în privinţa cererii de revocare a şefei DNA, Laura Codruța Kovesi, a evitat să răspundă clar.

Tudorel Toader: ”În momentul în care îl voi face public, vă voi anunţa. În momentul în care voi decide să fac public hotărârea luată, v-am asigurat că vă voi anunța.″

Fiind o întâlnire de pregătire a strategiei de comunicare, şi Liviu Dragnea a mărturisit că cine greşeşte în acest domeniu “dispare”. A făcut referire la cel care se ocupă de pagina sa de Facebook şi care a postat un mesaj la moartea lui Neagu Djuvara scriindu-i greşit prenumnele, Mircea în loc de Neagu.

Cu sau fără erori de comunicare, Cabinetul Dăncilă nu va fi votat de cei din opoziţie.

Premierul desemnat, Vasilică Viorica Dăncilă, nu a făcut declaraţii după întâlnirea cu parlamentarii PSD-ALDE. În schimb, fostul premier, Mihai Tudose, s-a arătat încrezător în noua echipă de guvernare.

Viorica Dăncilă a prezentat, la finalul şedinţei Comitetului Naţional Executiv de vineri, lista validată a noului Guvern. Cabinetul Dăncilă va avea patru vicepremieri - Paul Stănescu (PSD), Ana Birchall (PSD), Graţiela Gavrilescu (ALDE) şi Viorel Ştefan (PSD) - fără portofoliu. Tot vineri, Biroul Politic Central al ALDE a validat, prin vot, în unanimitate, lista cu propunerile de miniştri din partea acestei formaţiuni politice pentru Cabinetul Dăncilă, dintre cei patru membri ai Guvernului Tudose urmând să fie înlocuit doar ministrul Energiei, Toma Petcu, cu deputatul Anton Anton.

Plenul comun al Legislativului este programat să înceapă luni, la ora 15,00, după ce, în cursul dimineţii, de la ora 8,00, vor avea loc, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, audierile miniştrilor propuşi să facă parte din Cabinetul Dăncilă.