Directorul general al ROMATSA, Aleodor Francu, a declarat miercuri, pentru Mediafax, ca si-a inaintat demisia Consiliului de Administratie, "pentru linistea si stabilitatea institutiei", dar ca nu are nimic sa-si reproseze. 

"Demisia este un act unilateral. In atmosfera creata, nu mai puteam sa-mi exercit functia de manager. ROMATSA are nevoie de stabilitate", a spus Aleodor Francu.  Intrebat daca are ceva sa-si reproseze, Francu a raspuns: "Nu am nimic sa-mi reprosez. Am demisionat numai pentru linistea si stabilitatea institutiei".

Premierul a aratat ca, la nivelul Ministerului de Interne, ROMATSA si STS, lucrurile au functionat inacceptabil de incet si fara asumarea responsabilitatii.

Ponta a anuntat ca supravietuitorii accidentului aviatic produs, luni, in judetul Cluj, precum si persoanele care au intervenit pentru salvarea acestora vor primi decoratii.

Seful IGSU Ion Burlui a demisionat 

Seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Ion Burlui, a demisionat, miercuri, ca urmare a situatiei privind interventia in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni, in urma caruia doua persoane au murit si alte cinci au fost ranite.

STS: Dr. Zamfir nu a dat niciun fel de coordonate geografice. Avionul, gasit in zona indicata de STS 

Medicul Radu Zamfir nu a dat nu a dat niciul fel de coordonate geografice privind locul accidentului aviatic din Muntii Apuseni, iar epava avionului prabusit a fost gasita in aria indicata de STS, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al STS, Adrian Fulea. 

Purtatorul de cuvant al STS, Adrian Fulea, a declarat ca institutia pe care o reprezinta a indicat "o singura locatie, nu mai multe, una si buna". 

"Doctorul Radu Zamfir nu a dat niciun fel de coordonate geografice, s-a discutat cu apelantul, i s-au cerut datele geografice si nu a reusit sa le trimita si sa le furnizeze. Epava avionului a fost gasita in zona in care a fost data harta STS, la marginea zonei respective, in zona indicata de STS. Aria de cerc a fost cu raza de 14-15 kilometri, iar la marginea ei s-a gasit avionul prabusit. STS-ul nu a dat doua coordonate gresite. A dat o singura locatie, nu mai multe, una si buna. Au fost sapte apeluri (de la pasageri ai avionului -n.r.) de pe doua telefoane mobile diferite din doua retele de telefonie diferite si s-au primit aceleasi semnale din doua celule. Aceleasi informatii s-au primit din ambele celule, pentru aceeasi zona”, a spus Fulea. 

Potrivit acestuia, STS nu face localizare si nicio interpretare a datelor. 

"Nu facem nicio interpretare a datelor, datele sunt luate dintr-un sistem informatic, puse pe o harta si harta este trimisa inspectoratelor de urgenta. Interpretarea o face ISU, o face Jandarmeria, ei citesc harta", a subliniat Adrian Fulea.

Radu Stroe, ministrul de interne: Nu intentionez sa-mi dau demisia

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat miercuri, la iesirea din sediul MAI, raspunzand unor intrebari, ca nu crede ca va fi schimbat din functie si ca nu intentioneaza sa demisioneze, precizand ca se duce la Guvern.

Intrebat, la iesirea din sediul Ministerului Afacerilor Interne, daca va fi schimbat de liberali, Radu Stroe a raspuns: "Nu stiu, nu cred, ma duc acum la Guvern". Totodata, intrebat daca intentioneaza sa isi dea demisia, Stroe a mentionat ca nu.

Deciziile au fost luate dupa o discutie cu liderul PNL, Crin Antonescu, si mai multi ministri liberali, printre care si ministrul de Interne, Radu Stroe, privind modul in care au reactionat autoritatile in cazul accidentului aviatic din Cluj, in contextul in care MAI este condus de un liberal, si eventuale masuri. 

La discutie a fost prezent si vicepremierul Gabriel Oprea, care trebuie sa redacteze un raport pe tema reactiei autoritatilor in cazul accidentului.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, marti seara, raspunzand unei intrebari, ca isi reproseaza ca s-a intamplat in timpul mandatului sau tragedia aviatica de la Cluj.

"Imi pare rau ca s-a intamplat in timpul mandatului meu tragedia", a spus Radu Stroe. De asemenea, el a precizat ca problema a fost "la localizare".

Deputatul PSD Florentin gust afirma, intr-un comunicat, ca remarca lipsa de comunicare, coordonare, interventie si competenta a structurilor din MAI si MApN in incidentul aviatic din Cluj, mentionand ca cel putin doi ministri ar trebui sa isi dea demisia sau sa fie demisi.

Pilotul Adrian Iovan si o studenta si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba. Unul dintre medicii din aeronava a reusi sa sune la 112, la ora 16.16, anuntand incidentul.

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor -, o studenta si doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan si copilotul Razvan Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata. Toate cele cinci persoane ranite in accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi si traumatisme, sunt constiente si au fost internate la sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta, ultimii doi raniti fiind adusi la UPU Cluj marti dimineata, in jurul orei 4.30.