Petrescu a afirmat, la postul public de radio, ca misiunea de evaluare a acordului cu FMI si Comisia Europeana va sosi la Bucuresti in jurul datei de 13 ianuarie 2015, astfel ca proiectul de buget va fi definitivat la acel moment impreuna cu reprezentantii acestora, inainte de semnarea scrisorii de intentie.

"Proiectul de buget pe anul 2015 se va lucra impreuna cu Fondul Monetar, la inceputul lunii decembrie, la nivel tehnic. El va fi insusit de posibilul nou guvern si de posibilul nou premier, foarte probabil, in ianuarie 2015 si asta pentru ca Fondul Monetar insista sa vina in misiune oficiala in ianuarie 2015, pentru ca ei au politica sa nu negocieze sau sa semneze scrisori de intentie cu guverne interimare. Cum stim, este posibil sa existe un alt guvern si, ca atare, ei vor sa vina la mijlocul lunii ianuarie, deci in jur de 13 ianuarie. Din ultimele discutii cu ei, urmeaza sa fie definitivat impreuna cu ei, in jurul acelei date, bugetul pe 2015", a precizat ministrul.

Ea a punctat ca actualul acord cu cele trei institutii internationale continua si ca se va incheia la mijlocul anului viitor, scrisoarea de intentie din ianuarie reprezentand un pas normal in cadrul acordului.

Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza sa acceseze fonduri. Scopul acordului este a a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Ministrul Finantelor, ministrul delegat pentru Buget, Darius-Bogdan Valcov, o echipa tehnica din minister, precum si reprezentanti ai conducerii Bancii Nationale au participat in septembrie la intalnirile organizate de FMI si Comisia Europeana cu autoritatile romane la Bruxelles pentru evaluarea acordului cu FMI, CE si Banca Mondiala, discutiile avand loc in premiera in afara tarii si fara participarea Presedintiei, a partidelor politice sau a sindicatelor.

Petrescu a precizat ca ultima discutie pe care a avut-o cu reprezentantii FMI a fost la Washington, in timpul intalnirilor de toamna ale FMI.

Premierul Victor Ponta a declarat in mai multe randuri ca bugetul pentru 2015 este in sarcina viitorului guvern, care ar putea fi schimbat dupa alegerile prezidentiale.