Chitoiu a prezentat, in cadrul dezbaterilor privind bugetul de stat pe anul 2013, o serie de masuri cu scopul de a reduce evaziunea fiscala si cresterea veniturilor la bugetul de stat, intre care un plan de restructurare a institutiilor cu atributii in controlul si combaterea evaziunii fiscale.

"Concomitent vom restructura din temelii structurile de control pe evaziune si frauda fiscala, Garda Financiara, Directia de Supraveghere si Control Vamal, Directia Antifrauda din cadrul ANAF. (...) Toate aceste trei structuri ale ANAF se vor desfiinta si toti oamenii respectivi vor pleca acasa. Vom infiinta o structura noua, cu oameni competenti si integri. Pentru ca nu putem sa reducem evaziunea fiscala si nu putem sa avem un nivel de colectare a veniturilor cu asemenea oameni. De asemenea, vom mai baga un criteriu ca cei care ocupa functii de conducere la nivelul acestor structuri nu au voie sa aiba un mandat mai mare de trei ani de zile, in acelasi loc. Pentru ca, daca ne uitam in toata tara la cei care conduc asemenea structuri, ii vedem ca sunt de 20 de ani de zile in functiile respective de conducere indiferent cine a fost la guvernare. Asta este un motivul principal pentru care nivelul evaziunii fiscale este la asemenea cifre", a explicat Chitoiu, citat de Mediafax.

El a tinut sa le dea un exemplu celor din comisiile de buget privind rezultatul controalelor din luna ianuarie, precizand ca a solicitat un raport in ceea ce priveste combaterea evaziunii fiscale. Ministrul a precizat ca la nivel national in ultima luna a primit ca raportare faptul ca s-a confiscat cantitatea "enorma" de 978 de litri de alcool si 1,3 milioane de bucati de tigarete, fapt care a starnit amuzamentul membrilor comisiilor de buget.

De asemenea, el a precizat ca vor mai fi luate masuri pentru recuperarea prejudiciilor ca urmare a evaziunii fiscale, in conditiile in care in Romania s-a recuperat din acest domeniu doar 4%.