"Daca stie ca sotul dansei nu este invalid, nu are handicap sever (...) sa-si prezinte demisia", a spus Basescu, referindu-se la Mariana Campeanu.

Ministrul Mariana Campeanu i-ar fi dat sotului sau in 2005, cand conducea Casa de Pensii Ilfov, pensie si indemnizatie de insotitor, in urma incadrarii in gradul I de invaliditate, drepturile fiind acordate in baza unor "acte neclare si diagnostice discutabile", se arata intr-o ancheta realizata de Centrul de Investigatii Media si preluata de Mediafax.

Legat de modul in care Iulian Campeanu a primit pensia si indemnizatia de insotitor, autorii materialului scriu ca acesta este "suspect" in primul rand pentru ca beneficiarul "nu locuia in Ilfov, ci in Bucuresti, oficiul din Ilfov nefiind cel teritorial in cazul sau".

Autorii materialul mai sustin ca sotul ministrului Muncii pare in prezent, "dupa noua ani de cand a fost declarat invalid in cea mai grava stare, un om sanatos - merge la nunti, foloseste un telefon mobil, se plimba pe strada cu mainile in buzunar si isi ia nepotul de la gradinita", afirmatiile fiind sustinute cu un filmulet si fotografii date publicitatii odata cu articolul.

"Din punct de vedere medical, legea in vigoare, la momentul la care Iulian Campeanu a fost declarat invalid de gradul I, prevedea ca persoanele care sunt in aceasta situatie sunt caracterizate prin «pierderea totala a capacitatii de munca, de autoservire, de auto-conductie si de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane». Iulian Campeanu pare insa astazi, dupa noua ani de cand a fost declarat invalid in cea mai grava stare, un om sanatos: merge la nunti, foloseste un telefon mobil, se plimba pe strada cu mainile in buzunar si iti ia nepotul de la gradinita. In plus, este asociat in doua firme, dintre care una aflata in dizolvare. Numai din indemnizatia pentru insotitor - pe care o primeste odata cu pensia - din 2005 si pana in prezent, Iulian Campeanu a incasat, dupa calculele Centrului de Investigatii Media, suma de 54.184 de lei", se arata in materialul citat.

Conform aceleiasi surse, Iulian Campeanu a facut cererea de acordare a pensiei de invaliditate inainte de a primi decizia medicala propriu-zisa din partea medicului specialist in expertiza medicala Barbu Cerbulescu, anticipand o decizie medicala favorabila de incadrare ca invalid.

"Si decizia medicului Cerbulescu este completata intr-un mod cel putin bizar: nu contine nicio referire la vreun dosar medical, nu are decat o semnatura, desi sunt necesare alte doua, conform respectivului formular, si, cel mai important, la rubrica «diagnostic clinic» contine o serie de formulari «destul de generale», conform specialistilor consultati de Centrul de Investigatii Media", mai scrie in materialul citat.

Potrivit aceleiasi surse, o parte dintre bolile de care sufera Iulian Campeanu sunt niste patologii relativ comune: steatoza hepatica, ateroscleroza, aritmie (cardiaca) sau ulcer duodenal cronic. "Restul afectiunilor sunt, potrivit specialistilor, insuficient detaliate. De exemplu, medicul care a intocmit documentul scrie ca Iulian Campeanu sufera de «lacunarism cerebral» sau «sindrom psiho-organic», insa nu detaliaza ce afectiuni prezinta pacientul", adauga autorii materialului.

Patru ani dupa incadrarea in gradul I de invaliditate, cu ocazia implinirii varstei legale de pensionare, aceeasi Casa Judeteana de Pensii Ilfov, care de aceasta data era subordonata Marianei Campeanu - sef al Casei Nationale de Pensii -, i-a dat lui Iulian Campeanu pensie pentru limita de varsta, pastrandu-i, conform legii, incadrarea in gradul I si ajutorul pentru insotitor, se mai mentioneaza in articol.

"Decizia din 23 octombrie 2009 poarta acelasi numar ca cea din 25 martie 2005, 114198, si este emisa tot de Casa de Pensii Ilfov, desi Campeanu domiciliaza tot in Bucuresti, contrar prevederilor legale care spun clar ca aceste documente sunt emise de biroul caruia beneficiarul ii este arondat conform domiciliului", arata sursa citata.

In material se precizeaza si ca, potrivit unui fluturas de pensie al lui Iulian Campeanu obtinut de Centrul de Investigatii Media, in noiembrie 2013, acesta a primit o pensie de 930 de lei, careia i s-a adaugat indemnizatia de 610 lei. Din total, s-au scazut zece lei reprezentand CASS, astfel ca sotul ministrului Muncii a primit in acea luna de la stat suma de 1.530 de lei, noteaza autorii materialului.

Pe de alta parte, autorii articolului sustin, citand "surse din Politie", ca masina folosita de sotul ministrului Muncii pentru a-si lua nepotul de la gradinita ar apartine Registrului Auto Roman, institutie in care lucreaza unul dintre copii, Flavius Cristian Campeanu, director tehnic al RAR, trimis in judecata de DNA.

Campeanu spune ca ancheta despre pensionarea sotului a urmarit denigrarea ei, fara dovezi concrete

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, afirma ca materialul de presa despre pensionarea sotului sau a avut "drept unic scop denigrarea" ei si a familiei, printr-un demers "nedeontologic si nesustinut de dovezi concrete", demnitarul adaugand ca analizeaza posibilitatea de a da in judecata autorii.

"Intreg acest demers jurnalistic este nedeontologic si nesustinut de dovezi concrete, si isi propune ca scop evident si transparent alterarea imaginii mele publice de profesionist si om politic. Mai grav decat atat, obiectul atacului il reprezinta intimitatea familiei mele, sotul meu nefiind persoana publica si neimplicat in politica sau in activitati de interes public. (...) Consider ca informatiile difuzate in spatiul media nu raspund niciunui interes public legitim, avand drept unic scop denigrarea mea si, cel mai grav, a familiei mele, prin urmare voi reflecta asupra demersurilor judiciare imediate ce vor fi intreprinse in acest sens", se arata intr-un comunicat citat de Mediafax.

Mai grav decat atat, tine sa sublinieze ministrul, obiectul atacului "il reprezinta intimitatea familiei mele, sotul meu nefiind persoana publica si neimplicat in politica sau in activitati de interes public".

"Problemele de sanatate ale sotului meu, in prezent in varsta de 68 de ani, au fost facute publice in lipsa consimtamantului sau, desi divulgarea diagnosticului unei persoane este interzisa prin Legea nr. 95/2006, drepturile pacientului fiind ocrotite tocmai in virtutea caracterului extrem de personal al afectiunilor de care sufera. (...) Doresc sa va informez pe aceasta cale, ca legea ocroteste nu doar dreptul la viata privata, dreptul la confidentialitatea diagnosticului, dar si dreptul la imagine si sanctioneaza in termeni penali difuzarea imaginii unei persoane nepublice fara acordul acesteia", mai precizeaza Mariana Campeanu.

In acelasi comunicat, ministrul Muncii sustine ca, prin materialul de presa in cauza, s-a incercat acreditarea ideii ca pensionarea medicala a sotului ei, in anul 2005, este nejustificata, desi ar fi evident, in opinia ei, ca nu a existat un interes de natura materiala pentru ca Iulian Campeanu sa fie declarat inapt de munca la varsta de 59 de ani, primind o pensie lunara de 350 lei in conditiile in care, daca si-ar fi continuat activitatea, veniturile sale salariale ar fi fost in mod vadit mult mai consistente.

"Din nefericire insa, inca din anul 2000 sotul meu a fost afectat de probleme neurologice care, nesupravegheate si netratate in mod corespunzator, au evoluat si au generat accidente vascular cerebrale astfel incat in intervalul 2004-2005, sotul meu a fost internat in repetate randuri. Incetarea contractului de munca, survenita la 1 martie 2005, a fost determinata tocmai de faptul ca societatea la care isi desfasura activitatea a constatat ca Iulian Campeanu avea probleme de concentrare la locul de munca, absenta perioade lungi de timp, intr-un cuvant, activitatea sa nu se mai ridica la nivelul de exigenta al angajatorului", mai precizeaza Mariana Campeanu.

Referitor la expertiza medicala efectuata sotului ei, ministrul mentioneaza ca aceasta a avut la baza intreaga documentatie de care acesta dispunea in martie 2005.

"Am certitudinea ca medicii care au examinat cazul au dat un verdict corect si legitimat de starea concreta de sanatate a lui Iulian Campeanu, de rezultatele investigatiilor medicale la care a fost supus si de antecedentele sale patologice. Cu privire la confuzia pe care autorii incearca sa o induca referitor la faptul ca pensia de invaliditate a fost stabilita pentru 'boala obisnuita', si nu pentru afectiunile grave care rezulta din documentele medicale, trebuie sa subliniez ca in legislatia specifica pensiilor se utilizeaza aceasta notiune pentru a distinge cauza invaliditatii de boala profesionala sau accident de munca - pentru care pensia se suporta din bugetul pentru risc si accidente", mai spune demnitarul.

Campeanu sustine ca pensionarea sotului ei la Casa Judeteana de Pensii Ilfov nu a fost "un favor" si nici "un caz singular", ea precizand ca in perioada 2003-2007 toate casele de pensii ale sectoarelor din Bucuresti erau supraaglomerate, din cauza procesului de recalculare a pensiilor.

"Astfel, mii de cetateni din diferite sectoare ale municipiului Bucuresti au fost preluati, in acei ani, de Casa Judeteana de Pensii Ilfov. Diagnosticul stabilit sotului meu si starea fizica in care se afla in momentul pensionarii nu ar fi determinat o alta modalitate de solutionare a problemei sale, indiferent de structura careia i s-ar fi adresat, deoarece expertiza medicala este o activitate bazata pe documente cu caracter stiintific, obiectiv, prin urmare evaluarea urma a fi analizata in aceiasi parametri de oricare alta Casa de pensii din Romania", adauga, in acelasi context, ministrul Muncii.

In acelasi comunicat, Mariana Campeanu face referire si la faptul ca sotul ei este, in prezent, "o persoana deplasabila si relativ coerenta".

"Am incercat impreuna cu copiii mei si familiile lor sa-i asiguram sotului meu un climat de viata echilibrat si armonios, care sa-i permita daca nu refacerea, cel putin mentinerea starii generale la un nivel acceptabil, iar faptul ca in prezent este o persoana deplasabila si relativ coerenta, reprezinta o satisfactie si nicidecum un prilej de explicatii publice asupra unor chestiuni de viata care nu prezinta si nu au de ce sa reprezinte un subiect de dezbatere publica si linsaj mediatic. (...) Sotul meu este un cetatean obisnuit, prin urmare expunerea sa pe ecrane si in fotografii, in timp ce se deplaseaza ezitant in fata casei, si repetarea obsesiva a acestor cadre la interval de minute, nu serveste unui deziderat de informare a publicului, ci reprezinta un afront la dreptul sau la intimitate si imagine", explica demnitarul.

Campeanu tine sa precizeze ca, de la pensionare, sotul sau a fost diagnosticat si cu alte afectiuni: cancer, operat, iradiat si chimio-tratat; enterita radica operata; agravarea consecintelor accidentului vascular (dementa mixta, parkinsonism, epilepsie cu crize complexe, cu manifestari specifice de pierdere a cunostintei, pierderi de echilibru, lipsa de orientare in timp si spatiu).

"Toate aceste manifestari nu sunt permanente, dar supravegherea trebuie sa fie continua", subliniaza ministrul.

Demnitarul mai spune si ca in materialul jurnalistic numele copiilor ei sunt asociate "in mod insidios cu actiuni pretins frauduloase, acuzatii la fel de neintemeiate si lipsite de suport deontologic si moral".

"S-a sugerat ca sotul meu ar fi fost transportat cu un autoturism apartinand Registrului Auto Roman, institutie la care este angajat Flavius Campeanu, desi autoturismul este utilizat in conditii legale, sens in care, in masura in care exista interes cu privire la acest subiect, sunt in masura sa prezint dovezi", se mai arata in comunicat.

Ministrul Muncii adauga ca "onestitatea si verticalitatea" i-au caracterizat "indelungata cariera publica" si ca ea nu va "abdica" de la acestea, fiind gata sa raspunda tuturor criticilor ce vizeaza activitatea sa.

"In egala masura, solicit respect si decenta fata de membrii familiei mele care au propriul lor drept la imagine si viata privata si nu admit ca in spiritul unor demersuri jurnalistice incorect intreprinse, aceste atribute garantate constitutional sa le fie incalcate. Consider ca informatiile difuzate in spatiul media nu raspund niciunui interes public legitim, avand drept unic scop denigrarea mea si, cel mai grav, a familiei mele, prin urmare voi reflecta asupra demersurilor judiciare imediate ce vor fi intreprinse in acest sens", conchide Campeanu.