În timpul audierilor din Comisiile reunite de Muncă şi Egalitate de Şanse ale Parlamentului, ministrul popus pentru Muncă şi Protecţie Socială, Violeta Alexandru, a declarat că va discuta cu partenerii sociali şi cu administratorii fondurilor de pensii private pentru găsirea tuturor formulelor posibile pentru creşterea contribuţiilor la Pilonul II.

"Suntem pentru creşterea contribuţiilor la Pilonul II de pensii şi în general suntem pentru încurajarea oamenilor să facă economii în timpul vieţii active, astfel încât să beneficieze de resursele la care au dreptul în momentul în care ies din activitate. Pentru tot ce înseamnă asumare, sunt omul care va sta la masa discuţiilor atât cu partenerii sociali cât şi cu administratorii fondurilor de pensii, de aşa manieră încât să se găsească toate formulele posibile prin care să crească contribuţiile la Pilonul II", a afirmat Violeta Alexandru, potrivit Agerpres.

Violeta Alexandru a mai spus că Pilonul I de pensii are un deficit îngrijorător, dar nu există vreun pericol privind plata pensiilor.

"La întrebarea dacă sunt suficienţi bani de pensii trebuie să răspundă PSD, care are în acest moment un deficit la Pilonul I de pensii absolut îngrijorător. Sigur, nu ne punem problema că nu vom avea pensii, dar ne îngrijorează capacitatea guvernării sub PSD cu privire la administrarea Pilonului I. Vă asigur că vom fi extraordinar de atenţi şi transparenţi legat de fondurile care se trimit spre Pilonul I, astfel încât să ieşim din tărâmul speculaţiilor şi să informăm corect oamenii legat de ce se întâmplă în acest moment cu Pilonul I. La nivel de date primare, deficitul ne arată că PSD a administrat prost acest pilon, ceea ce nu înseamnă că nu vom remedia lucrurile sau că există un pericol pentru pensionari", a comentat Violeta Alexandru.

În ceea ce privește salariile și pensiile publice, ministrul propus al Muncii a explicat că intenţionează să elimine supra-impozitarea contractelor de muncă part-time şi a subliniat că nu se pune problema tăierii de pensii şi salarii.

"Vom elimina supra-impozitarea contractelor de muncă part-time. Nu tăiem pensii şi salarii. Aş vrea să pun punct avalanşei de informaţii pe această temă. Sunt un om responsabil şi nu fac afirmaţii pentru a avea un câştig politic. O spun cu toată fermitatea: oamenii trebuie să ştie de la noi că ne angajăm să nu tăiem pensii şi salarii", a declarat Violeta Alexandru.

Despre salariul minim, Alexandru a precizat că acesta trebuie să fie majorat pe baza unei formule obiective care să pună accent pe productivitatea muncii şi pe puterea economică reală.

"Am văzut proiectul dumneavoastră. Întrebarea mea este cum aţi ajuns această sumă pentru majorarea salariului minim? De ce nu mai mult? Nu doriţi să creşteţi salariul minim mai mult? Răspunsul meu este următorul: acest salariu minim trebuie să crească în baza unui mecanism obiectiv şi să fie ferit de calcule electorale. Sunt de părere că trebuie să existe un mecanism obiectiv de creştere a salariului minim şi în acest sens avem preocupări constante de a ne apleca asupra găsirii unei formule obiective care să pună accent pe productivitatea muncii, pe de o parte, şi pe puterea economică reală", a afirmat Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru a primit aviz negativ din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Aceasta a primit din partea parlamentarilor 22 de voturi pentru, 29 de voturi împotrivă şi o abţinere.