"Sute de persoane m-au asigurat de sprijinul lor - persoane publice, reprezentanti ai profesiilor liberale si ai mediului de afaceri, reprezentanti ai mediului academic, intelectuali si oameni simpli care cred si vor sa se implice intr-un proiect liberal autentic. Am decis infiintarea unui nou partid, Partidul Reformator Liberal, din doua considerente. In primul rand, trebuie sa-i aducem impreuna pe toti cei care cred in valorile si principiile liberale. Contam pe sprijinul celor care au convingerea ca a venit timpul ca Romania sa aiba pentru prima data un presedinte liberal", sustinte Tariceanu intr-un comunicat remis Mediafax.

Tariceanu mai precizeaza ca a luat decizia de a crea comitetul de initiativa pentru infiintarea Partidului Reformator Liberal, care va coagula si va organiza la nivel national pe toti care i se alatura.

"In perioada imediat urmatoare vom demara inclusiv constituirea grupurilor de initiativa locale", mai afirma fostul premier.

Calin Popescu Tariceanu a declarat, miercuri seara, la Antena 3, ca USL trebuie sa continue, ca va anunta joi infiintarea unei noi formatiuni liberale, care se va numi Partidul Reformator Liberal, si ca este interesat sa candideze la Presedintie, fiind convins ca il va invinge la prezidentiale pe Crin Antonescu.

Tariceanu: "Proiectul meu ca presedinte ar fi ca Romania sa fie a 7-a putere economica in UE"

Intrebat ce formula ia in calcul, in contextul in care Tariceanu a anuntat ca isi face partid si ca va candida la Presedintie, Ponta a raspuns: "Formula pe care o iau in calcul, proiectul de succes este refacerea USL, cu un candidat unic la prezindentiale, si atata vreme cat functia de premier este a PSD, sustinem un candidat liberal", potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la un post de televiziune, ca il vede pe fostul presedinte PNL, Calin Popescu Tariceanu, ca pe un candidat puternic la Presedintie, mentionand ca ar putea face cu acesta un tandem, la fel cum ar putea face un tandem cu Crin Antonescu.

Premierul i-a enumerat pe candidatii care ar putea beneficia de increderea alegatorilor, care in opinia sa sunt Raed Arafat, Mugur Isarescu, Sorin Oprescu, Crin Antonescu, Victor Ponta. Ponta a adaugat ca Antonescu a cazut intr-o capcana a lui Traian Basescu, dar nu este tarziu sa iasa din aceasta.

Tariceanu: Proiectul meu ca presedinte ar fi ca Romania sa fie a saptea putere economica in UE

Fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu a declarat, raspunzand unei intrebari, ca proiectul sau pentru finalul unui eventual mandat de presedinte al tarii ar fi unul de unitate a romanilor in jurul obiectivului ca Romania sa fie a saptea putere economica din UE.

El a precizat ca este vorba despre un proiect ambitios, dar nu imposibil de realizat.

"As vrea un proiect care sa fie proiectul de unitate nationala a romanilor in jurul unui obiectiv. (…) Nu e prima data cand o spun, dar eu sunt perseverent, sunt Capricorn. Vreau si sper sa apuc sa vad Romania a saptea putere economica a Europei, un vis care este perfect realizabil, dar in jurul caruia trebuie sa ne unim cu toti fortele, un proiect de unitate nationala, un proiect de ambitie, pentru ca nu am face decat sa punem in acord potentialul Romaniei, in termen de suprafata geografica, de populatie, cu ceea ce ar insemna proba capacitatilor noastre in termeni de performanta economica", a spus el.

Tariceanu a spus ca a condus Romania cu doi ani inainte de intrarea in UE, iar in momentul in care a devenit premier nu avea nici 10% incredere ca va putea duce tara in Uniune la 1 ianuarie 2007.

El a precizat insa ca datorita eforturilor depuse, obiectivul intrarii in UE a fost atins, si astfel poate fi atins si obiectivul legat de statutul Romaniei de a saptea putere economica din Europa.

Tariceanu a mentionat ca in acel moment Romania nu va mai fi tratata ca o tara de rangul doi, asa cum este tratata astazi.

Potrivit afirmatiilor sale, astfel romanii s-ar bucura de respectul celorlalti europeni si ar putea sa mearga oriunde cu mandrie, sa fie respectati, sa li se acorde consideratie, ca tuturor celorlalti europeni, si ar ajunge sa se bucure de ceea ce isi doresc cel mai mult, o viata mai buna, o calitate a vietii care sa ii faca sa se simta bine acasa si sa nu mai fie obligati sa plece "in bajenie".

"Anunt joi o noua formatiune liberala, il bat pe Antonescu la prezidentiale"

Fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu a mai declarat ca USL trebuie sa continue, ca va anunta joi infiintarea unei noi formatiuni liberale si ca este interesat sa candideze la Presedintie, fiind convins ca il va invinge la prezidentiale pe Crin Antonescu.

"Nu ma intereseaza nici postul de ministru, nici de vicepremier, nici de presedinte al Senatului. Am fost premier. E caraghios sa-mi doresc mai putin. Poate imi doresc mai mult", a spus Tariceanu.

Intrebat de moderator daca "mai mult" insemana sa fie presedinte al Romaniei, Tariceanua raspuns: "Da".

Intrebat daca USD ii prezinta varianta de a-i sustine candidatura la prezidentiale si daca este interesat de aceasta ipoteza de lucru, Tariceanu a raspuns: "Da, va spun ca da".

Intrebat daca raspunsul sau categoric este afirmativ, Tariceanu a reconfirmat: "Da". Tariceanu a spus ca joi va anunta infiintarea unei noi formatiuni politice liberale, care se va numi Partidul Reformator Liberal.
 

"Antonescu nu este decat un alter ego al lui Traian Basescu"

Fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu a sustinut, pe de alta parte, ca presedintele PNL, Crin Antonescu, nu este decat un alter ego al lui Traian Basescu, iar romanii s-au saturat de stilul conflictual al actualului presedinte al tarii.

"Eu vreau sa ma gandesc ca viitorul presedinte al Romaniei va fi o antiteza completa la ceea ce a fost Traian Basescu, nu o copie a lui Traian Basescu. (...) Eu cred ca romanii s-au saturat de stilul conflictual pe care Traian Basescu l-a promovat atata vreme. Crin Antonescu nu este decat un alter ego al lui Traian Basescu. Acelasi stil conflictual, aceeasi modalitate de a trata politica. (...) Eu vreau sa ma gandesc ca viitorul presedinte al Romaniei va fi o antiteza completa la ceea ce a fost Traian Basescu, nu o copie a lui Traian Basescu", a aratat Tariceanu.

El a sustinut ca in timpul interimatului prezidential pe care Antonescu l-a avut in 2012, cand Traian Basescu a fost suspendat, acesta a demonstrat "o nepasare, o ignorare a realitatilor, a oamenilor, o necunoastere profunda a chestiunilor serioase pe care un presedinte are obligatia sa le stie".

"Nu poti sa fii presedinte al Romaniei sa nu ai habar catusi de putin de economie, nu poti sa fii presedinte al Romaniei, sa spui «Administratie nu cunosc, infrastructura nu ma pricep, politica externa nu m-am ocupat». Dar ce faci tu, ca presedinte al Romaniei?", a adaugat Calin Popescu Tariceanu.

El a criticat modul in care liderul PNL intelege sa faca politica, dand ca exemplu faptul ca Antonescu le-a spus liberalilor dupa ce va ajunge presedinte al Romaniei va numi un premier liberal.