El a precizat ca a discutat despre acest lucru cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, si ca impreuna au convenit ca, avand si sprijinul in acest sens al Parlamentului, sa fie asigurata o conducere "depolitizata" a ASF.

"Am discutat despre intentia de a incerca, impreuna cu Parlamentul, sa avem o autoritate de supraveghere financiara la standarde europene, depolitizata, cu eficienta si credibilitatea BNR, iar pentru conducerea institutiei impreuna consideram ca domnul Negritoiu are pregatirea profesionala si profilul necesar pentru a duce la bun sfarsit un asemenea proiect", a spus Ponta, precizand ca Misu Negritoiu a acceptat propunerea.

Potrivit premierului, Misu Negritoiu urmeaza sa fie audiat luni de catre comisiile parlamentare de specialitate, iar marti sa fie votat in Parlament pentru aceasta functie.

"Am discutat cu el ca, in orice varianta, va castiga mai putini bani ca acum, la banca privata la care lucreaza, dar este un om care nu vine la ASF pentru bani - va pierde niste bani - , ci vine pentru un proiect si cred ca, pentru cariera sa, este important sa reuseasca acest proiect", a adaugat Ponta.

Misu Negritoiu a fost director general al ING Bank Romania, iar in prezent ocupa postul de presedinte al bancii.

Negritoiu este economist, fost ministru de stat pentru coordonare, strategie si reforma (1992-1993). El a fost deputat in legislatura 1996 - 2000.

In mai 1997, demisioneaza din Parlament si trece in sectorul privat, la banca anglo-olandeza ING Barings, cu functia de corporate finance manager. In anul 1999 este promovat ca vicepresedinte si director general adjunct al bancii ING Romania. La 1 august 2006, Negritoiu a preluat pozitia de director general al ING Bank Romania si de presedinte al Comitetului pe Tara al ING Romania, grup financiar care include banca ING Bank Romania, compania de asigurari de viata si pensii ING Asigurari de Viata (Nederlanden), societatea de factoring ING Commercial Finance, societatea de leasing ING Lease si societatea de investitii imobiliare ING Real Estate Investment Management.

Negritoiu devine astfel primul bancher autohton care preia conducerea executiva a unei mari banci cu actionar majoritar strain. In acel moment, ING era a patra banca de pe piata din Romania dupa valoarea activelor.

In paralel cu activitatea profesionala, el desfasoara si o activitate didactica fiind profesor universitar asociat al Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE Bucuresti. I s-a decernat titlul academic de Doctor honoris causa al Universitatii Hertdforshire (Anglia).

Noua conducere a ASF va fi numita pe 1 aprilie. Prevederile legislative legate de salarii vor fi modificate

Presedintele Comisiei de buget din Senat, Cosmin Nicula, a declarat, marti, ca modificarile la Legea ASF vor fi finalizate pana pe 30 aprilie, acestea vizand atat reglementarea pietelor financiare, cat si nivelul de salarizare din cadrul Autoritatii.

Nicula a declarat la finalul audierilor reprezentantilor ASF, Daniel Daianu si Mircea Ursache, ca o ultima sedinta a Comisiei de buget in cazul ASF va avea loc pe 8 aprilie, cand vor fi conturate si concluziile analizei.

Senatorul PSD a spus in ce sens va trebui modificata legea de functionare ASF. "Trebuie sa asiguram un cadru corect din punct de vedere legislativ, nu numai de functionare a Autoritatii de Supraveghere Financiara, ci a trei piete care compun ASF si acest lucru il vom face pana in data de 30 aprilie, cand sper sa avem o formula finala, atat a raportului, cat si a propunerilor de modificare a ordonantei 93, cea care a stat la baza infiintarii ASF, cat si a altor acte normative", a sustinut Nicula, citat de Mediafax.

El a sustinut ca va fi modificat nivelul salarizarii din ASF, ceea ce va fi "o surpriza", mentionand ca acesta va fi mult mai scazut decat nivelul de la Banca Nationala. Senatorul PSD a refuzat sa precizeze ponderea de reducere a salariilor de la ASF.

"Am speranta ca Autoritatea va reusi sa iasa din aceasta perioada, foarte dificila, ca oamenii sa-si faca treaba, pentru ca Romania nu poate sa renunte la existenta unei autoritati de reglementare si supraveghere (...) Salariile executivilor au fost reduse, cu 30%, aceasta decizie este consimtita intr-o decizie a Comitetului Executiv, oamenii vor avea salarii reduse. O alta intrebare este ce se va intampla cu salariile in general in ASF, si aceasta este o discutie care ramane sa fie abordata de Consiliul Executiv al ASF, asa cum va fi el conturat in zilele urmatoare", a afirmat Daianu.

El a precizat ca aceia care au expertiza din ASF trebuie sa fie motivati sa ramana, printr-o remuneratie adecvata. Noua conducere a ASF urmeaza sa fie numita de Parlament in 1 aprilie.