Semnificatia gestului facut de Elena Udrea in Parlament. De ce a dus degetul la nas la finalul discursului

Elena Udrea a venit marti la DNA, dupa ce a fost citata de procurori, in urma avizelor de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a deputatului PMP, in dosarele Microsoft si Gala Bute, in care este acuzata de fapte de coruptie.

Camera Deputatilor a dat luni sase voturi distincte, cu bile, pentru solicitarile justitiei in privinta Elenei Udrea, toate cererile fiind aprobate.

Parlamentarii au fost chemati, luni, sa voteze daca ii ridica sau nu imunitatea Elenei Udrea, dupa ce duminica seara a fost audiata de deputatii din Comisia juridica. Fosta candidata la Presedintia Romaniei, pe care autoritatile o suspecteaza de coruptie, le-a spus colegilor sai parlamentari sa voteze dupa cum le dicteaza constiinta, dar ii roaga sa nu fie partasi la un abuz.

Lista celor sase voturi distincte in cazul Elenei Udrea:

1. Inceperea urmaririi penale pentru Gala Bute

Camera Deputatilor a aprobat cererea procurorilor privind inceperea urmaririi penale a Elenei Udrea in dosarul "Gala Bute", cu 285 de voturi "pentru" si 49 "impotriva".

Deputatii s-au pronuntat, prin vot secret cu bile, asupra solicitarii procurorului general al Parchetului de pe langa ICCJ referitoare la formularea cererii de urmarire penala impotriva deputatului Elena Udrea, fost ministru al dezvoltarii regionale si turismului, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, in dosarul nr.50/P/2014 al Directiei Nationale Anticoruptie.

2. Extinderea urmaririi penale in dosarul Gala Bute

Camera Deputatilor a aprobat si cererea privind incuviintarea extinderii urmaririi penale in dosarul ”Gala Bute” formulata in cazul deputatului Elena Udrea, cu 278 de voturi "pentru" si 50 "impotriva".

3. Cererea de arestare pentru Gala Bute;

Camera Deputatilor a votat si in cazul cererii procurorilor de arestare a Elenei Udrea in dosarul Gala Bute. Au fost 219 voturi pentru si 102 impotriva.

4. Inceperea urmaririi penale in dosarul Microsoft;

Camera Deputatilor a aprobat, luni seara, cererea de urmarire penala in dosarul Microsoft in cazul Elenei Udrea, fiind inregistrate 243 voturi "pentru" si 50 "impotriva".  Deputatii s-au pronuntat si in privinta acestei solicitari prin vot secret, cu bile, ca si in cazul cererilor votate anterior.

5. Cererea de retinere si arestare preventiva in dosarul Microsoft;

A doua cerere de arestare a Elenei Udrea, formulata de procurori in dosarul "Microsoft", a fost aprobata cu 202 voturi "pentru" si 65 "impotriva".

6. Schimbarea controlului judiciar in arestare in dosarul Microsoft.

Elena Udrea a spus in repetate randuri ca isi doreste sa ajunga in fata magistratilor sa dea explicatii pentru toate acuzatiile.

Daca Parlamentul ii ridica imunitatea Elenei Udrea, decizia merge la Monitorul Oficial, unde este publicata. In acel moment, devine efectiva. La cererea procurorilor, politistii pot merge imediat dupa Udrea sa o ridice, sa o aduca la audieri si sa o retina.

Pe de alta parte, pot astepta dimineata sa o citeze la sediu, pentru a fi pusa sub urmarire penala.

Elena Udrea a strans intr-o singura saptamana trei capete de acuzare de trafic de influenta, doua pentru spalare de bani si doua pentru fals in declaratii.

Procurorii anticopuptie au cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale impotriva ei si aprobare pentru retinere in vederea arestarii.

Udrea este acuzata de trafic de influenta in contractul Microsoft, pentru ca ar fi pus o vorba buna la semnarea lui, in 2009, iar sotul ei in acea vreme ar fi incasat 9 milioane de euro.

Tot trafic de influenta este acuzatia din dosarul privind contractul E-Romania, in care ar fi intervenit ca firma care livra softul si aparatura sa isi primeasca banii. In schimb, din nou, sotul ei ar fi incasat 3 milioane de euro.

A treia acuzatie de trafic de influenta este facuta de Dinu Pescariu care sustine ca i-a dat fostului ministru al Turismului o jumatate de milion de euro ca sa il scape de sechestrul asigurator pus pe conturile lui din Elvetia.

Procurorii o acuza si de spalare de bani plus fals in declaratii pentru ca toti banii negrii i-ar fi transformat in tranzactii imobiliare.

Udrea: "Va cer sa nu fiti partasi la un abuz care este incercarea de arestare a mea"

Deputatul Elena Udrea le-a spus, luni, in plen, parlamentarilor ca ceea ce se intampla cu ea nu are legatura cu Elena Udrea si ca in locul ei ar puteau sa fie Victor Ponta sau Crin Antonescu daca acestia ar fi spus lucrurile pe care le-a sustinut ea in ultimele saptamani, despre acapararea puterii.

Deputatul Elena Udrea a plecat de la Parlament, dupa discursul sustinut in plenul Camerei Deputatilor, fara sa mai astepte votul asupra solicitarilor procurorilor in cazul sau, mentionand ca poate vedea rezultatul votului si din alta parte.

Deputatul Elena Udrea le-a cerut, luni seara, deputatilor reuniti in plen pentru a se pronunta prin vot asupra cererilor Justitiei in cazul sau, sa nu fie partasi la incercarea de arestare a sa, pe care a definit-o ca fiind un „abuz”.

Doamnelor si domnilor, stimati colegi. Stiu ca exista o presiune publica asupra dumneavostra. stiu ca exista presiuni si de alta natura si chiar calcule politice. Ceea ce va cer au azi nu este clementa. Nu este sa blocati Justitia, din contra. Va cer sa lasati Justitia sa functioneze si in cazul Elenei Udrea. Va cer ca Elena Udrea, daca este acuzata de ceva, sa fie anchetata. Ceea ce va cer in schimb este sa nu fiti partasi la un abuz care este incercarea de arestare a mea”, a spus Udrea, de la tribuna Camerei Deputatilor.

Ea le-a cerut, totodata, deputatilor sa voteze conform constiintei. „Va cer sa fiti puternici, sa votati conform constiintei pe care o aveti, dand Parlamentului rolul si importanta pe care aceasta institutie ar trebui sa o aiba intr-un sistem democratic in care fiecare putere isi exercita atributiile in mod legal si nicio putere nu poate exercita asupra altei puteri din stat un abuz”, a adaugat Udrea.