"Delegatia FMI nu va veni in Romania pana nu avem buget. Nu exista o data fixa a delegatiei. Delegatia FMI si a Comisiei Europene vine la invitatia Guvernului si noi nu vom adresa nicio invitatie decat dupa ce avem buget si incepem executia bugetului, pentru ca altfel nu avem ce discuta", a spus Ponta.

El a adaugat ca reprezentantii FMI nu sunt la dispozitia "hachitelor" unui om politic din Romania, ca sa stea pe drum toata ziua intre Washington si Bucuresti, si ca, in lipsa unui buget promulgat, acestia nu ar avea ce sa evalueze de fapt.

"Au fost o data aici, au batut palma, ne-am inteles, am semnat. Deci nu vin acum, nu sunt la dispozitia hachitelor unui om politic din Romania, toata ziua-s pe drum de la Washington la Bucuresti. Deci nu vor fi la Bucuresti, nu va fi misiune de evaluare decat dupa ce avem buget si dupa ce incepem implementarea masurilor fiscale si bugetare, pentru ca altfel nu au ce sa evalueze", a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, ca a decis sa nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenti la carburanti. El a mentionat ca a informat FMI in legatura cu pozitia sa fata de problema accizei la carburanti si a spus ca la vizita delegatiei Fondului din ianuarie se poate renegocia acest punct.

FMI a comunicat ca asteapta ca autoritatile romane sa decida daca doresc sa modifice masurile necesare pentru a atinge tinta de deficit bugetar pe 2014 inainte de a transmite memorandumul Consiliului Executiv al institutiei financiare internationale.

Surse guvernamentale, citate de Mediafax, au declarat ca board-ul FMI va discuta cel mai probabil in luna martie a anului viitor prima si a doua evaluare a acordului cu Romania, dupa ce o misiune a institutiei financiare se va afla in luna ianuarie la Bucuresti, intrucat scrisoarea de intentie si memorandumul convenit in noiembrie nu pot fi analizate fara semnatura presedintelui tarii.

Consiliul Director al FMI a aprobat la finele lunii septembrie un nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

Board-ul FMI a avizat in iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale precedentului acord. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.

Bugetul de stat a fost adoptat cu 346 voturi "pentru", 49 de voturi "impotriva" si 7 abtineri, iar bugetul asigurarilor sociale de stat a intrunit 347 voturi "pentru", 49 de voturi "impotriva" si 7 abtineri. 

Proiectul bugetului de stat a fost dezbatut intr-o singura zi, deputatii lucrand marti de dimineata pana la miezul noptii, iar parlamentarii PPDD s-au retras de la dezbateri, dar au participat la vot.

Seful statului a afirmat marti, in declaratia de presa sustinuta dupa intalnirea de la Palatul Cotroceni, ca punctul de vedere al lui Victor Ponta a ramas "inflexibil", respectiv ca va fi introdusa taxa suplimentara la combustibili.  Anterior afirmatiei lui Basescu, premierul Victor Ponta a declarat ca presedintele nu si-a schimbat pozitia fata de proiectul de buget, care a fost extrem de "inflexibila", iar singura rugaminte a Guvernului a fost, in aceste conditii, sa nu tergiverseze excesiv de mult aprobarea bugetului. 

"Presedintele Basescu va respinge legea, va sesiza CC, rugamintea mea a fost sa le faca intr-un termen rezonabil, sa avem bugetul la 1 ianuarie, nu mi-a garantat nici ca da, nici ca nu", a spus premierul, pe holul Parlamentului.