Avionul militar spartan al MApN, care a dus delegatia romaneasca la Ankara, are 24 de locuri si a fost adaptat pentru inaltii demnitari. Are mai multe birouri cu fotoliu si conexiune la internet. Este solutia mai ieftina de transport la care a recurs in acest moment Guvernul, pana cand va cumpara avionul special in valoare de 56 milioane de euro.

La intalnirea cu presedintele Abdulah Gul, ministrii romani au dezbatut probleme economice. In primul rand, incercam sa-i convingem pe turci sa ridice embargoul impus in 2011 pentru importul de oi din Romania. Autoritatile de la Ankara sustin ca animalele noastre ar avea Encefalopatie Spongiforma, o boala practic inexistenta in Romania.

Pe de alta parte, aproape 70% din legumele importate de Romania provin din Turcia. Autoritatile romane au declarat ca am putea interzice importul si tranzitul de legume din pricina nivelului mare de pesticide, dar am putea sa inchidem ochii, la schimb, cu reinceperea exporturilor de animale. In plus, datele oficiale arata ca Turcia cumpara aproape o treime din productia noastra de ingrasaminte pentru agricultura.

In Romania sunt peste 13.000 de companii turcesti, in care lucreaza peste 150.000 de oameni, cu investitii de aproape 5 miliarde de euro.

SCHIMBURI COMERCIALE CU TURCIA

Exporturi - 2 miliarde Euro/an:

40% fier vechi, masini, ingrasaminte                     

Importuri - 1,5 miliarde Euro/an:

10% legume, fructe, produse alimentare

SURSA: Ministerul Economiei