In total, in cei patru ani de guvernare pe care ii incepe acum, guvernul Ponta are de rambursat 13 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca pe fiecare dintre cei 26 de ministri ai noului guvern sta o "povara" de 500 de milioane de euro.

Din cei 13 miliarde euro care trebuie dati inapoi la FMI si Comisia Europeana in perioada 2013-2016, 9,4 miliarde euro trebuie rambursati de BNR, din rezerva valutara, si restul de 3,6 miliarde de euro de la bugetul de stat. 

Probabil ca in 2009 putini ministri si parlamentari ai PSD s-au gandit cand au aprobat cel mai mare imprumut din istoria Romaniei, cat jumatate din bugetul tarii si reprezentand 9% din PIB, ca va veni ziua cand va trebui sa-l ramburseze. In primul guvern Boc, Victor Ponta a fost ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul. 

Rambursarea imprumutului contractat de la FMI (13,5 miliarde de euro - principal si dobanzi) se incheie in 2016, cele mai mari sume - reprezentand aproximativ 5 miliarde de euro/an - trebuind date inapoi in 2013 si 2014.

Cititi intreaga analiza pe www.zf.ro