”Romania investeste mai mult in cheltuielile de aparare, evident ca decizia NATO e binevenita, dar eu cred in continuare ca batalia adevarata cu Federatia Rusa nu va fi cu arme conventionale, ci cu energie. Daca Romania reuseste sa-si asigure independenta energetica, pentru Romania si pentru Republica Moldova cel putin, atunci toate aceste obiective pe care le stabilim la nivel economic se pot atinge”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a aratat ca domeniul energiei este unul in care Romania a facut pasi foarte mari si trebuie sa faca si mai multi pasi, el subliniind ca sprijinul companiilor americane este esential in acest domeniu.

Avem crestere in agricultura, in productia industriala, de exporturi, dar toate depind de securitatea energetica cu atat mai mult cu cat situatia politica din regiune, legata de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei, de aceasta situatie de instabilitate, de incalcare a unei ordini pe care o credeam stabilita, duc la cea mai mare provocare - securitateta energetica”, a spus Ponta.

El a spus ca vrea sprijin si le multumeste companiilor care au investit in dezvoltarea sectorului energetic din Romania, fie ca acestea sunt americane, europene sau romanesti.

”Legislatia, strategia guvernamentala trebuie sa ofere in domeniul energiei, in 4-5 ani, independenta energetica de care Romania, Moldova au atat de mare nevoie pentru a rezista provocarilor, santajului, presiunilor care exista si care vor continua din partea Federatiei Ruse”, a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, dupa summitul NATO din Tara Galilor, ca Romania trebuie sa ajunga la un buget de 2% din PIB pentru Aparare, el exprimandu-si convingerea ca se va putea face acest lucru inainte de 2017, avand in vedere ca „libertatea nu e gratis”.

Presedintele a mentionat ca indeplinirea acestui angajament financiar a fost subliniat foarte puternic in acest summit de marile puteri, el referindu-se la SUA, Franta, Marea Britanie.