"Pe 6 noiembrie, alegatorii din Statele Unite au transmis liderilor lor un mesaj privind viitoarea directie economica a Americii. Europa trece in prezent printr-un proces similar, fiecare tara in parte. In Romania au loc alegeri legislative duminica", scrie premierul in deschiderea articolului.

Realegerea presedintelui Barack Obama in noiembrie a reprezentat o victorie a principiilor consolidarii fiscale si cresterii economice inteligente. Tot mai multi europeni isi exprima, de asemenea, dorinta pentru aceste politici, scrie premierul.

"Romania a fost una dintre tarile din Europa cel mai puternic lovite de criza economica. Programul de austeritate pus in aplicare la momentul respectiv a fost un raspuns de moment si nu foarte bine calculat, cu un impact social si economic devastator asupra economiei. Profesorii si doctorii au fost trecuti la niveluri de salarizare mai scazute decat cele pentru muncitorii necalificati, iar Romania s-a confruntat cu o emigratie masiva a clasei de mijloc", afirma el.

Uniunea Social Liberala (USL) a venit la guvernare in mai si a prioritizat imediat un plan sustenabil de actiune bazat pe crestere inteligenta, incluziva, cu un echilibru potrivit intre disciplina bugetara stricta si recuperarea economica, intre crestere si dezvoltare sociala, potrivit sursei citate.

"Guvernul nostru ramane ferm angajat in privinta echilibrarii bugetului si consolidarii bugetare. Datoria guvernamentala a scazut incepand din mai si am redus deficitul bugetar de la 4,1% din PIB anul trecut la 2,2% din PIB pentru acest an. Ambii indicatori au fost apreciati de Fondul Monetar International. In acelasi timp, am pus in aplicare masuri de sustinere a companiilor, vizand sustinerea cresterii si crearea de locuri de munca. Am reformat rambursarile de TVA pentru a ajuta afacerile mici, am redus evaziunea fiscala si am inceput sa abordam unele dintre cele mai bine protejate si mai intunecate aranjamente financiare ale tarii. Taxele au ramas scazute si, parte a pachetului de reforme economice, am planificat noi scutiri de taxe pentru companii, pentru a promova investitiile si crearea de locuri de munca. Am reusit toate acestea in contextul unui climat economic european care pare sa se fi inrautatit", afirma Ponta.

Europa a inregistrat o amplificare a frustrarii populatiei in privinta esecului austeritatii de a asigura echilibre fiscale solide si locuri de munca. Alegatorii din Danemarca, Franta, Olanda, Lituania si Romania si-au pus increderea in guverne pro-UE, progresive, cu programe economice precum al Romaniei, respingand politica populista bazata pe xenofobie si protectionism, scrie premierul.

"Consensul international, cu suportul unor sustinatori precum FMI, a inceput deja sa avertizeze asupra consecintelor pe care le va avea prea multa austeritate asupra unei Europe deja intr-o situatie dificila - prelungind criza in loc sa faciliteze o rezolvare. Dupa cum a afirmat recent directorul FMI, Christine Lagarde, ne aflam pe o «carare ingusta» intre riscurile datoriei si recesiune, dar «fara crestere, viitorul economiei globale este in pericol»", spune seful executivului de la Bucuresti.

Alta lectie importanta pe care o invata atat Statele Unite cat si Europa este ca, in fata unor provocari economice dificile, este imperativ sa te asiguri ca vointa populatiei se afla pe primul plan. La Washington, Democratii si Republicanii incearca sa gaseasca cele mai bune alternative de reducere a deficitului bugetar pentru a evita activarea automata la inceputul anului urmator a unui set de reduceri de cheltuieli si majorari de taxe. In Romania, partidele de centru-stanga si centru-dreapta au format o coalitie, lasand deoparte diferentele ideologice pentru a construi impreuna un proiect pentru Romania.

"Ambele maluri ale Atlanticului au inregistrat efecte devastatoare ale recesiunii globale si cautarea identitatii generata in randul partidelor politice. Atat eu cat si partenerii mei de coalitie asteptam cu nerabdare votul de duminica si suntem optimisti ca poporul roman va sustine guvernul nostru si va continua pe calea reformei. Cand vor face acest lucru, una dintre prioritatile noastre va fi sa contribuim la o Europa mai integrata si prospera, precum si sa intarim parteneriatul strategic cu Statele Unite" incheie premierul.